SOCIAL

Opinie. Tinerii aleg să facă voluntariat pentru a se afirma şi a căpăta independenţă

post-img

Tinerii sunt motivaţi să facă muncă neremunerată în folosul societăţii pentru a se dezvolta, a căpăta independenţă în gândire şi acţiune, dar şi pentru că îşi doresc să facă o schimbare în societate. De această părere este Mihai Rotaru, membru al Consiliul Naţional al Tineretului şi coordonator al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului 2018 (SNV) din zona municipiului Chişinău.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Mihai Rotaru, a spus că poţi face voluntariat în orice domeniu. Implicarea are un rol important, iar o organizaţie acreditată îţi oferă avantaje precum: carnet de voluntar şi protecţie socială.

Antonina Volkova, directorul executiv al Asociaţiei Obşteşti „Vesta” din Comrat, coordonator SNV în Comrat, a menţionat că la nivel local în activităţi de voluntariat s-au implicat, atât studenţi, cât şi pensionari. Oamenii au devenit activi şi în sate. Dacă anterior erau atraşi doar în activităţi de muncă fizică, acum ei sunt bucuroşi de faptul că pot identifica o problemă pe care să o rezolve, fiind astfel utili pentru comunitate. În prezent, în Găgăuzia, nouă organizaţii de voluntari se pregătesc să depună dosarul pentru a deveni organizaţie gazdă de voluntari.

Vera Flocea, coordonatoare SNV Drochia, spune că să găseşti un voluntar este  greu, dar nu este imposibil. Tinerilor le place să identifice problemele şi să vadă cine este responsabil de aceste probleme, ca ulterior să le rezolve.

Antoniţa Fonari, directoarea Platformei pentru Cetăţenie Activă şi Parteneriat pentru Drepturile Omului, membră a Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, menţionează că e nevoie să fie îmbunătăţită legislaţia ce ţine de voluntariat. „Am dori ca Guvernul şi Parlamentul să facă eforturi şi să înţeleagă că ceea ce facem noi construieşte coeziunea socială aşa cum credem nimeni din politic nu reuşeşte să o facă”, a spus Antoniţa Fonari.

Săptămâna Naţională a Voluntariatului (SNV) 2018 a avut loc în perioada 1-7 octombrie. Timp de o săptămână, autorităţile publice, organizaţiile societăţii civile, grupurile de iniţiativă etc. au realizat campanii de informare despre voluntariat, dar şi acţiuni de caritate, salubrizare, înverzire, instruiri etc. În peste două mii de activităţi de voluntariat s-au implicat peste 60 de mii de voluntari. Costul muncii voluntarilor implicaţi în activităţile SNV este de peste două milioane de lei, transmite IPN.