SOCIAL

Operaţie chirurgicală inedită în R.Moldova. Medicii au reuşit să înlăture o tumoare benignă la maxilarul unui pacient

Operaţie chirurgicală inedită în Republica Moldova. Medicii de la Instututul de Medicină Urgentă din Chişinău au reuşit să opereze un pacient înlăturându-i o tumoare benignă la maxilarul inferior. Fără această intervenţie chirurgiacă, celulele cancerogene înlăturate de medici s-ar fi putut extinde, iar pacientul risca să rămână fără mandibulă. Acest caz a fost public de Ziua Mondială a Sănătăţii pentru a le reaminiti o dată în plus oamenilor să se adreseze la timp la medic.

Bărbatul operat are 35 de ani şi suferă de ameloblastom - o tumoră ce afectează celulele care contribuie la formarea dinţilor. Din 2018, pacientul a mai fost operat de trei ori la Institutul Oncologic din Chişinău, însă tumoarea continua să se extindă agresiv. Şi abia acum, medicii au reuşit să salveze viaţa pacientului, chiar dacă au fost nevoiţi să muncească neîntrerupt pe ture timp de 8 ore.

SERGHEI ŞANDRU, şef Catedra de anesteziologie şi reanimatologie:„ Noi am folosit utilaj soficticat, fibrobronhoscopul cu care s-a rezolvat căile respiratorii superioare. Intubaţia a fost efectuată nazotrahial, asigurând o cale de repiraţie şi de ventilare artificială pe parcursul interveţiei chirurgicale.”

Medicii din cadrul secţiei microchirurgiei au pregătit un lambou vascularizat, preluat din regiunea toracică a pacientului pentru a putea acoperi defectul format.

ANATOLIE CALISTRU, şef secţie microchirurgie, Institutul de Medicină Urgentă: „A fost croit un lambou până aici. A fost etapa aceasta de prelevare. A fost scos de aici acest lambou şi a fost transferat la gât. Ne-am inclus noi, a doua echipă de microchirurgi şi vasele lamboului s-au fixat de firele sănătoase care erau.”

NICOLAE CHELE,  şeful Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală "Arsenie Guţan":„Eu am 30 de ani în chirurgia oro-maxilo-facială, cred că este al 3-lea sau la 4-lea caz. Nu sunt foarte multe. Ca patologie de ameloblastom sunt foarte des întâlnite, dar se rezolvă mai uşor.”

Acum pacientul se simte bine şi a intrat în perioada de convalescenţă.

IURIE IORDACHESCU, pacient:„Mă simt foarte bine, bine. Mulţumim doctorilor, echipei de doctori.”

Specialiştii avertizează că asemenea tumori sunt asimptomatice şi pot fi depistate doar printr-o examinare radiologică.

DUMITRU SÎRBU, medic chirurg oro-maxilo-facial, Institutul de Medicină Urgentă: „Cel mai neplăcut pentru noi şi pacient este faptul că ele (nr. tumorile) decurg asimptomatic şi mai acele care au o evoluţie intraosoasă, pacientul nu sinte durere, nu simte deformări, modificări de volum sau de culoare şi repectiv ele cresc şi se exteriorizează peste o perioadă îndelungată de timp.”

De Ziua Mondială a Sănătăţii, medicii reamintesc despre necesitatea de  a face măcar o dată în an o radiografie dentară.