SOCIAL

Operaţie chirurgicală complexă în noua sală a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie

La Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie a fost inaugurată o nouă sală de operaţie. Este dotată cu echiapement medical de ultimă generaţie şi asigură securitatea aseptică. Astăzi, în premieră, a fost efectuată o operaţie chirurgicală complexă pe creier.

Pacientul are 53 de ani şi a fost diagnosticat cu „Cavernom Cerbal”, o afecţiune care poate provoca un accident vascular.

Patru medici neurochirurgi au format echipa pentru intervenţia complicată pe creier.

GRIGORE ZAPUHLIH, director, Institutul de Neurologie şi  Neurochirurgie Chişinău: Noi operăm astăzi un pacient cu cavernom cerebral de lob frontal, este la o adâncime mare. Nu am ales un pacient oarecare. Am ales un pacient care real are nevoie de aceste facilităţi ale medicinii noastre cum ar fi navigatorul, ultrasonograful. Acest lucru ne permit nouă cu ajutorul navigaţiei intercerbrale, cât mai rapid şi cât mai uşor drumul direct de la punctul A la punctul B până la patologie, până la acest cavernom.

Operaţia s-a făcut în noua sală dotată cu aparate performante, conectate într-un sistem informatic integrat.

ION PREGUZA, şef, Bloc Operator, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie: Are un sistem de ventilare foarte performant. Asta înseamnă că aerul care vine în sala de operaţii este purificat şi sterilizat şi se reînoieşte în permanenţă.

GRIGORE ZAPUHLIH, director, Institutul de Neurologie şi  Neurochirurgie: Istoria bolii este adusă imediat pe ecran. Imaginele de la rezonaţă magnetică sunt aduse pe ecran de la tomografie şi acest lucru se numeşte o integrare a întregii săli. Avem nouă monitoare aici. Şi pe fiecare din aceste monitoare, noi vedem ce-i legat de pacient. De azi înainte orice pacient moldovean este într-o sală modernă şi  nu trebuie să plece nicăieri.(MUSCĂ) Azi nu mai trebuie să te gândeşti, aceasta sala n-o avem plec în Turcia sau plec în Germania. Totul este aici.

Amenajarea sălii de operaţie s-a făcut cu sprijinul logistic al Ministerului Sănătăţii în cadrul Proiectului Investiţional din fondul de dezvoltare al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Investiţia a fost de aproape 7 milioane de lei.