SOCIAL

ONU atrage atenţia cu privire la existenţa unor practici învechite folosite de medici la naştere, în sudul şi estul Europei

Organizaţia Naţiunilor Unite trage un semnal de alarmă legat de practicile depăşite şi traumatizante folosite în sălile de naşteri.

Între ele figurează şi masajul puternic pe burta gravidei, în cazul în care naşterea se prelungeşte şi medicii vor sa evite cezariana.

În multe ţări această metodă a fost abandonată, dar încă se mai practică în sudul şi estul Europei, inclusiv în România.

Cel puţin aşa afirmă Agenţia Associated Press, care a realizat un reportaj pe această temă.

Deşi Europa are cea mai scăzută rată a mortalităţii infantile şi materne, se află în atenţia ONU din cauza unor practici medicale învechite, pentru care, personalul din sălile de naşteri nici măcar nu cere acordul pacientei.

Aici figurează şi străvechea manevra Kristeller - care înseamnă masarea cu putere a abdomenului femeii aflate în travaliu.

Se recurge la această manevră dacă naşterea întârzie să se producă, iar obstreticianul evită să facă cezariana.

Mai mulţi experţi afirmă că, deşi mare majoritate a ţărilor civilizate au renunţat la această manevra în timpul naşterii, încă se foloseşte cel putin o dată pe săptămână în Ungaria, Croatia, Italia, Portugalia, România şi Spania.

Organizaţia Naţiunilor Unite a scos de mult această metodă de pe lista practicilor acceptabile în sala de naşteri.