SOCIAL

ONU a premiat cele mai valoroase acţiuni de promovare şi apărare a drepturilor omului în R. Moldova

Organizaţia Naţiunilor Unite a premiat cele mai valoroase acţiuni de promovare şi apărare a drepturilor omului în Republica Moldova. Şase organizaţii şi activişti au fost recompensaţi pentru realizări remarcabile în acest domeniu.

De doi ani Ludmila Adamciuc din Chişinău are o fetiţă cu Sindromul Down. Multe mame în situaţia ei ar fi intrat în depresie, dar ea a găsit curajul să devină mai puternică şi să-i inspire şi pe alţii.

„Dizabilitatea copilului mi-a dezvoltat mie noi abilităţi să fiu empatică, tolerantă şi puternică şi anume ochişorii ei în fiecare dimineaţă mă fac să ştiu că eu nu am încotro, eu nu mă pot da bătută. Interacţionez cu mamale care la fel au un copil cu sindrom cât şi cu mamele care au copii tipici, pentru că până la urmă noi vrem toleranţă”, spune Ludmila Adamciuc.
 
Premiul pentru realizari remarcabile în domeniul drepturilor omului, la nivel local, l-a obţinut Clinica Juridică Universitară din Municipiul Bălţi.
 
 „Suntem o organizaţie din Municipiul Bălţi, dar lucrăm în toate cele 14 raioane din nord pentru că înţelegem că drepturile omului trebuie să fie la fiecare acasă ceea ce ar însemnacă în sate în localităţile rurale accesul la informaţia juridică şi la serviciile juridice este unul foarte limitat”, afirmă Olesea Tabarcea, director executiv ONG Bălţi.
 
Premiul pentru promovarea drepturilor şi sănătăţii sexual- reproductive i-a fost oferit lui Andrei Lefter. Basarabeanul este stabilit în Italia, dar a reuşit să adune resurse financiare, cu ajutorul diasporei, şi a procurat fotolii ginecologice adaptate pentru femeile cu dizabilităţi. Una din eroinele spotului emoţionant care a promovat această campanie a fost Ludmila Iachim.
 
„Problema e infrastructura fizică este una foarte majoră, ceea ce ţine de eschipamente, da noi avem foarte vechi care sunt demodate şi care nu sunt accesibile. Utilizez un scaun obişnuit care este destul de dificil”, spune Ludmila Iachim.
 
Potrivit reprezentanţilor naţionali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, la concursul lansat în luna septembrie au participat 14 ONG-uri şi activişti. 
 
„Ar fi trebuit să fie acţiuni inovative, ar trebuit să fie acţiuni sustenabile care să dureze în timp”, spune Olesea Perean, coordonator naţional ONU.

„Fiecare bărbat, femeie sau copil trebuie să aibă acces la oportuniţăţi egale, la şanse egale, la demnitate egală şi să poată să se dezvolte, să folosească aceste oportunităţi fără a fi descriminaţi. Statele au obligaţia să asigure aceste drapturi pentru cetăţeni”, spune Bea Ferenci, consilier în drepturile omului ONU. 

„Republica Moldova este într-un proces continu de racordare a legislaţiei naţionale la prevederile tratatelor internaţionale, dar cu regret avem restanţe la implimentare acestor tratate”, spune Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii.
 
Premiile ONU pentru Drepturile Omului au ajuns la cea de-a 15 ediţie, în Republica  Moldova. Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia universală a drepturilor omului pe 10 decembrie 1948.