SOCIAL

Ofiţerii IGP, implicaţi în campania "Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”. „Suntem aici să vă spunem că nu este atât de îngrozitor, nu este sfârşitul lumii”

Cancerul de col uterin este pe locul doi în topul maladiilor oncologice la femei, iar specialiştii spun că un control de rutină poate preveni multe neplăceri. În Republica Moldova a fost reluată campania de informare "Păstrează sănătatea! Fă testul citologic! Femeile sunt informate despre necesitatea efectuării, o dată la trei ani, a unui screening prin care se poate depista boala. Şi ofiţerii Inspectoratului de Poliţie s-au implicat în campanie şi au împărţit pliante informative.

Emilia Cherdivară este ofiţer de poliţie şi în urmă cu doi ani, după un control medical, a fost diagnosticată cu o formă incipientă de cancer de col uterin. Iniţial a negat că tocmai ei i se poate întâmple asta, dar a urmat perioada de acceptare şi tratament care s-a dovedit a fi cu succes.

EMILIA CHERDIVARĂ, ofiţer, Inspectoratul General de Poliţie: „A fost stresant. Normal că atunci când ţi se dă o asemenea veste, nu te bucuri, dar totul se rezolvă. De asta şi suntem aici să vă spunem că nu este atât de îngrozitor, nu este sfârşitul lumii”.

O altă poliţistă a avut o experienţă asemănătoare

SILVIA VETCU, ofiţer de presă, Inspectoratul General de Poliţie: „A urmat o intervenţie chirurgicală care s-a finalizat cu bine, deşi iniţial am avut o mare frică. Dar fiind încurajată de medici, am efectuat intervenţia. Eu am doi copii, deşi iniţial credeam că nu o să mai pot avea vreun copil, după o perioadă medicul mi-a zis că am posibilitatea”.

Inspectorii de patrulare au oprit astăzi şoferii şi le-au oferit pliante informative.

Screening-ul se face o dată la trei ani, la medicul de familie. Testul Babeş-Papanicolau pentru femeile cu vârsta între 25 şi 61 de ani este gratuit, inclusiv pentru cele ce nu au asigurare medicală. Specialiştii spun că, pe fondul pandemiei, a scăzut simţitor numărul femeilor care fac un test citologic.

DIANA VALUŢĂ, coordonator, Program de Screening: „Cancerul de col uterin este un cancer absolut prevenibil. Este unica maladie oncologica, care se previne sută la sută. Screeningul de col uterin pentru o femeie, în cuvinte simple, înseamnă o examinare profilactică, atunci când femeia se simte absolut sănătoasă, nu prezintă niciun fel de simptom”.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, numai în 2018, aproape 360 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin. În acelaşi an, 160 de femei au murit din cauza bolii. În evidenţa medicilor sunt acum peste 4 mii de paciente. Campania de informare "Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!" este un proiect al Ministerului Sănătăţii, în parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, dar şi alte organizaţii internaţionale.