Oamenii legii au scos din circuit, anul trecut, 350 de kilograme de droguri, care valorau 30 de miliarde de lei
Sursa foto:ZiarMM Vizualizari:

Oamenii legii au scos din circuit, anul trecut, 350 de kilograme de droguri, care valorau 30 de miliarde de lei

În perioada ‎2016-2017 Poliţia Naţională a desfăşurat ample operaţiuni antidrog în ţară, fiind documentate 2422 infracţiuni privind traficul ilicit de droguri, scoase din circuit peste 530 kg de droguri, în valoare de aproximativ 30 000 000 lei, (valoarea acestora pe piaţa neagră). 

În topul celor mai consumate substanţe narcotice, se regăsesc: marijuana, opiu şi amfetamina. La fel, au fost ridicate instalaţii de preparare şi distruse încăperi de producere şi păstrare a drogurilor.

În această perioadă,1606 de persoane au fost implicate în infracţiuni de trafic de droguri, dintre care 93% au fost judecate.

Recent, Poliţia Naţională a creat pentru prima dată Harta Drogurilor a Republicii Moldova pentru anii 2016-2017, care oferă informaţie detaliată despre consumul drogurilor în fiecare regiune. Totodată, harta drogurilor oferă posibilitate poliţiei să-şi concentreze eficient forţele şi resursele în regiunile cu risc ridicat de preparare şi consum de droguri pentru a combate  şi preveni acest flagel.

Conform Codului Penal al Republicii Moldova, traficul ilicit de droguri, producerea şi prelucrarea acestora pot fi sancţionate cu pînă la 15 ani privare de libertate în funcţie de gravitatea infracţiunii comise.

Similare