O zonă istorico-culturală şi ecologică, lansată în R. Moldova, la Cărbuna, Ialoveni
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

O zonă istorico-culturală şi ecologică, lansată în R. Moldova, la Cărbuna, Ialoveni

În satul Cărbuna, raionul Ialoveni, a avut loc un eveniment dedicat lansării Zonei istorico-culturale şi ecologice din Cărbuna, care este parte a proiectului Semiluna de Bronz.

Potrivit organizatorilor, semiluna de Bronz este un proiect de antreprenoriat social prin turism eco-tradiţional în zonele rurale din Republica Moldova, ce tinde să valorifice şi să dezvolte aceste regiuni după modelul de dezvoltare sistemică a unei comunităţi, un model dezvoltat şi implementat de experţi sociali în R. Moldova. Proiectul îşi propune să atragă atenţia cetăţenilor şi oaspeţilor R. Moldova asupra frumuseţii şi unicităţii, a istoriei bogate cu o cultură diversă, nenumărate obiceiuri şi tradiţii, scrie Moldpres.

Zona istorico-culturală şi ecologică din Cărbuna include case tradiţionale perfecte pentru odihnă în grup, familie şi individuală, devenind o escapadă în mediul rural şi tururi rurale cu gastronomie tradiţională şi activităţi sănătoase, creând relaţii autentice cu sătenii, oameni harnici, gospodari şi primitori.

Surpriza evenimentului a fost posibilitatea de a vizita în premieră cetatea Sfântului Ilie – replica unei cetăţi medievale construite pe ruinele unei cetăţi legendare în satul Cărbuna - care este situată în vecinătatea satului şi pe acoperişul cărei se deschide o privelişte panoramică minunată peste satul Cărbuna şi pădurile din vecinătate. Prezent la manifestare, Vadim Ţărnă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Experţilor şi Asistenţilor Sociali din R. Moldova, a accentuat că „cetatea a devenit deja cartea de vizită a satului şi simbolizează perioada de glorie a statului moldav şi punctul de plecare pentru renaşterea Republicii Moldova prin dezvoltarea economică, culturală, ecologică a localităţilor mici”.

Astfel, cum Semiluna de Bronz este un proiect de antreprenoriat social, venitul obţinut în satul Cărbuna va fi investit în construcţia şi înfiinţarea Muzeului de Istorie şi Cultură Rurală, unde vor fi expuse artefactele istorice colectate de profesoara de istorie din sat Lidia Domenti. „Cărbuna are cu ce se mândri, fiindcă aici se găsesc artefacte din toate straturile culturale istorice existente în această regiune, începând cu cultura Cucuteni-Tripolie. Ca profesoară de istorie, cunosc valoarea artefactelor din trecut, astfel, din obiectele tradiţionale şi istorice adunate de mine de la consăteni este posibil de creat deja un muzeu care să păstreze vie amintirea veacurilor trecute. Totodată, crearea muzeului va contribui la educarea tinerelor generaţii în spiritul dragostei de patrie şi mândrie pentru neam”, a acentuat Lidia Domenti.

Similare
RECOMANDĂRI