O vizită la medicul de familie ar putea să nu depăşească 15 minute
Sursa foto:E-medicina.md Vizualizari:

O vizită la medicul de familie ar putea să nu depăşească 15 minute

Medicii de familie vor acorda consultaţii într-un timp mai scurt, ceea ce înseamnă că vor trebui să deservească un număr mai mare de pacienţi în fiecare zi. Pe lângă medicii de familie, modificările îi vizează şi pe medicii de specializări înguste, precum pediatri, oftalmologi, endocrinologi etc.

Toate modificările sunt incluse într-un Regulament privind programarea vizitelor şi dirijarea fluxului de pacienţi în condiţii de ambulatoriu, care a fost semnat şi trimis tuturor instituţiilor medicale vizate la sfârşitul lunii mai, dar care nu a fost făcut public şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, scrie e-sanatate.md.

Potrivit documentului, a fost scurtat timpul acordat pentru o vizită la medicul de familie, dar şi la medicii specialişti de profil. Astfel, pentru vizitele primare şi cele urgente la medicul de familie se recomandă 20 de minute, iar pentru vizite repetate 15 minute. Anterior însă, potrivit Ordinului 100 din 10 martie 2008, medicilor de familie li se recomanda pentru vizite până la 20 minute, mai scrie sursa.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul medicilor de specializare îngustă. La majoritatea dintre ei termenul pentru vizite s-a micşorat cu până la 5 minute.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, anul trecut cetăţenii moldoveni au efectuat peste 20 de milioane de vizite în instituţiile medicale de ambulatoriu. Jumătate dintre acestea au revenit medicilor de familie.

Datele mai arată că în prezent, în Moldova activează 1656 de medici de familie, dintre care 735 sunt la sate. Pentru ca populaţia să aibă acces la asistenţă medicală primară de calitate, în Moldova ar mai fi nevoie de aproximativ 300 de medici de familie.

Similare