SOCIAL

O expoziţie specializată pentru pomicultură a fost inaugurată într-o livadă din Teleneşti

post-img

Zeci de producători de fructe şi exportatori de produse şi servicii agricole, care promovează transferul de tehnologie, comerţul şi investiţiile în agricultură, s-au reunit astăzi în cadrul celei de a doua ediţie a expoziţiei ”Ziua Fructelor”, organizată de Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de fructe din Moldova ”Moldova Fruct”.

În cadrul expoziţiei mai mult de 30 de companii locale şi internaţionale şi-au prezintat inovaţiile pentru livezi. Au fost demonstrate soluţii inteligente şi eficiente de protecţie a livezilor contra bolilor şi dăunătorilor, soluţii moderne pentru depozitarea şi manipularea post-recoltare a fructelor, ambalaje şi sisteme de certificare a fructelor, echipamente şi inovaţii pentru lucrări mecanizate inclusiv a procesului de recoltare,  sisteme moderne de irigaţii şi tratare a apei.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Georgeta MINCU  a avut un mesaj pentru toţi participanţii la eveniment, în care a precizat că: ” MADRM va promova mereu noile tehnologii pentru susţinerea producătorilor care dezvoltă afaceri în acest sector. Expoziţia de astăzi reprezintă o platformă de comunicare şi schimb de experienţă ce facilitează interacţiunea dintre beneficiari, producători şi factorii de decizie, concomitent vom insista ca instituţiile de învăţământ de profil angro-tehnic să introducă noi specialităţi şi programe de cercetare continue pentru a favoriza stabilirea parteneriatelor şi schimbului de bune practici.”.

Programul expoziţiei a inclus demonstrări practice în livezile super-intensive de măr şi cireş, seminare pe diverse aspecte ale procesului de producere/depozitare a fructelor, discuţii cu producători avansaţi de fructe.

Livada a fost înfiinţată de un grup de producători agricoli asociaţi cu scopul comun de a promova fructe de cea mai înaltă calitate, inofensive şi cu un gust deosebit. Grupul deţine circa 100 de hectare de livezi super intensive de mere, pere şi cireşe, echipate cu un sistem de irigare, protecţie împotriva grindinei şi sistem anti-îngheţ. Recolta anuală constituie circa 4.000 de tone de produse de înaltă calitate, exportate în ţările CSI şi Europa, fiind printre primii care au exportat mere pe pieţe de desfacere netradiţionale, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu.

Pentru dezvoltarea livezii super intensive de la Teleneşti, statul a oferit circa 9 milioane de lei, în ultimii doi ani, prin intermediul Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.