SOCIAL

O asociaţie obştească din Edineţ încurajează angajarea persoanelor cu nevoi speciale

Nimic nu poate sta în calea celor care sunt convinşi de propriile forţe. Această lecţie de viaţă o transmit câteva persoane din Edineţ implicate într-o organizaţie neguvernamentală care luptă să integreze profesional persoanele cu dizabilităţi şi tinerii aflaţi în situaţii de risc.

În anul 2010, la Edineţ a fost creată Asociaţia Obştească Raională de Educare a Adulţilor, cu scopul de a dezvolta antreprenoriatul social şi de a încuraja angajarea persoanelor cu dizabilităţi. De-a lungul timpului a fost creat şi un club, din care face parte şi un atelier de croitorie. Aici sunt angajate două persoane cu nevoi speciale. Pe parcursul a doi ani, acolo s-au creat mai multe produse: pungi ecologice, penare, jucării pentru Pomul de Crăciun, coşuleţe pascale sau prosoape brodate.
 
„Am o carte senzorială pentru copii, cu vârsta de la trei până la şapte ani. Este utilă cartea pentru a dezvolta creativitatea copiilor şi îşi dezvoltă abilităţile. Angajatorii pur şi simplu nu sunt gata să primească persoane cu dizabilităţi şi romi”, spune Svetlana, angajată a centrului social. 
 
Tot aici a fost deschisă şi o spălătorie socială, unde lucreaza tot persoane cu nevoie speciale.
 
„La această spălătorie socială lucrează două persoane cu dizabilităţi, iar venitul lor se iau din serviciile spălătoriei”, spune Alina Reşetnicov, preşedintele  Asociaţiei Obşteşti Raionale.
 
A fost creată şi o tipografie. Designer este Dorin, un tânăr care suferă de o afecţiune locomotorie.
 
„De serviciile noastre pot să beneficieze toţi care au nevoie de cărţi de vizite, diplome, broşuri, pliante ..facem tot. Fiind integrat în societate, te simţi om, că eşti absolut în rând cu toţii.  Dizabilitatea este o boală. Noi trebuie să trecem peste aceste bariere”, spune Dorin, angajat al centrului social.

Aceşti tineri demonstrează că o dizabilitate poate fi transformată într-o abilitate şi că toţi au aceleaşi drepturi la angajare.