SOCIAL

Nutriţionistul Sergiu Munteanu: Un regim alimentar de post, ţinut corect, are un efect pozitiv asupra organismului

post-img

Cele mai răspândite greşeli alimentare pe care le fac oamenii în perioada postului este faptul că aceştia consumă produse de patiserie şi cartofi, alimente care nu conţin elementele esenţiale de care are nevoie organismul. Nutriţionistul Sergiu Munteanu, contactat de IPN, spune că în această perioadă un rol esenţial îl au boboasele, acestea fiind principala sursă vegetală de proteine. Fasolea, năutul şi lintea nu trebuie să lipsească de pe masă cât durează postul.

Pe lângă boboase, sunt recomandate fructele şi legumele, în stare crudă sub formă de salate sau preparate termic. Potrivit nutriţionistului, legumele asigură organismul cu vitaminele necesare şi sunt o sursă importantă de fibre. Nelipsite din meniul alimentar ar trebui să fie conopida, broccoli, varza chinezească, frunzele de rucola. Totodată, este necesar să fie consumate şi legume rădăcinoase, cum este morcovul, pătrunjelul, ţelina sfecla şi altele. Sergiu Munteanu a mai spus că produsele din soia, de asemenea, pot fi consumate, dar nu mai des de două ori pe săptămână.

Nutriţionistul susţine că un regim alimentar de post, ţinut corect, are un efect pozitiv asupra organismului, deoarece contribuie la detoxifierea acestuia. În anumite situaţii, regimul alimentar de post nu este recomandat persoanelor care au afecţiuni ale aparatului digestiv, cum ar fi gastritele, pancreatite sau alte afecţiuni cronice. Nu se recomandă regimul alimentar de post nici copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează.