SOCIAL

Numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în Europa este în creştere considerabilă faţă de anul trecut

post-img

Rujeola a reapărut în Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), afectând 21.315 persoane şi cauzând 35 de decese în 2017, după un număr mic de 5.273 de cazuri în 2016.

Datele noi pentru anul 2017 au fost lansate de Biroul Regional pentru Europa al OMS cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor sănătăţii cu privire la vaccinare, ce va avea loc în Muntenegru la 20 februarie 2018.

„Fiecare persoană nouă, afectată de rujeolă în Europa, ne reaminteşte că copiii şi adulţii nevaccinaţi, indiferent de locul de trai, sunt expuşi riscului de a contracta boala şi de a o transmite celor care nu pot primi vaccinul din diverse motive. Mai mult de 20.000 de cazuri de rujeolă şi 35 de vieţi pierdute doar în anul 2017 este o tragedie pe care pur şi simplu nu putem să o acceptăm”, spune Dr Zsuzsanna Jakab, Director Regional OMS pentru Europa.

„Eliminarea rujeolei şi rubeolei reprezintă un obiectiv prioritar pe care toate statele europene şi l-au asumat ferm, precum şi o piatră de temelie pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în domeniul sănătăţii. Acest regres de scurtă durată nu ne poate împiedica să ne realizăm angajamentul de a fi generaţia care îi eliberează pe copiii noştri de aceste boli odată şi pentru totdeauna.” 

Izbucnirile majore de rujeolă afectează fiecare a patra ţară europeană

Creşterea masivă a cazurilor de rujeolă în 2017 a inclus izbucniri majore (100 sau mai multe cazuri) în 15 din 53 de state ale Regiunii Europene. Cel mai mare număr de persoane afectate a fost raportat în România (5.562), Italia (5.006) şi Ucraina (4.767). Aceste state au trecut printr-o serie de provocări în ultimii ani, inclusiv scăderea acoperirii generale cu vaccinuri de rutină, acoperirea redusă constant a grupurilor vulnerabile ale populaţiei, întreruperi în aprovizionarea cu vaccinuri sau sisteme neperformante de supraveghere a bolilor.

Grecia (967), Germania (927), Serbia (702), Tadjikistan (649), Franţa (520), Federaţia Rusă (408), Belgia (369), Regatul Unit (282), Bulgaria (167), Spania (152), Republica Cehă (146) şi Elveţia (105) sunt unele dintre state care au înregistrat izbucniri majore, multe dintre acestea fiind în declin spre sfârşitul anului 2017.

Acţiuni de stopare a focarelor curente şi de prevenire a cazurilor noi au loc pe diverse platforme, inclusiv campanii de sensibilizare, vaccinarea lucrătorilor medicali şi a altor adulţi cu risc sporit, eliminarea provocărilor de acces şi îmbunătăţirea planurilor şi logisticii de aprovizionare cu vaccinuri.

Progresul continuă în pofida revenirii bolii

Procesul de verificare a rujeolei şi eliminare a rubeolei per ţară a fost introdus în 2012 şi a adus Regiunea mai aproape de obiectivul său de eliminare a rujeolei şi rubeolei. 42 din 53 de state din regiune au întrerupt transmiterea epidemiei de rujeolă încă la sfârşitul anului 2016. Totuşi, vor continua să apară focare până când fiecare copil şi adult expus riscului nu va fi protejat. În fiecare an, Comisia Independentă Regională de Verificare (RVC) evaluează datele pe ţară şi activităţile de imunizare şi recomandă acţiuni de soluţionare a problemelor specifice cu care se confruntă fiecare ţară.

Miniştrii Sănătăţii din 11 state se vor întruni la 20 februarie 2018 pentru a discuta măsurile comune privind realizarea obiectivelor stabilite în Planul european de acţiune cu privire la vaccinare (EVAP) până în anul 2020, inclusiv cele privind eliminarea rujeolei şi rubeolei. Raportul intermediar de progres al Planului european de acţiune cu privire la vaccinare va fi prezentat la cea de-a 68-a şedinţă a Comitetului Regional European al OMS din septembrie 2018.