SOCIAL

Numărul cazurilor de rujeolă confirmate a ajuns la 20. În total sunt 40 de copii bolnavi

post-img

În cazul a 20 de copii care s-au îmbolnăvit de rujeolă în tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului. Investigaţiile continuă în alte 20 de cazuri suspecte. Dacă iniţial se anunţa despre 27 de copii care au făcut rujeolă, între timp numărul acestora a ajuns la 40.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică anunţă că cele 20 de cazuri au fost confirmate la copii cu vârstele cuprinse între doi şi 14 ani. Copiii sunt din localităţile Beşghioz, Copceac şi Cazaclia din raionul Ceadâr-Lunga, dar şi din Cairaclia, raionul Taraclia, şi din localităţile Şicovăţ şi Morenii Noi , raionul Ungheni.

Din cele 40 de cazuri (suspecte şi confirmate), 25 au fost depistate activ. Doar trei copii au fost vaccinaţi cu câte o singură doză de vaccin.

ANSP menţionează că principalele cauze ale extinderii rapide ale acestui focar au fost admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate, dar şi contactul apropiat, timp de trei zile, a copiilor sănătoşi cu un copil bolnav, în tabără. De asemenea, este vorba despre izolarea tardivă a copiilor cu semne de boală, adresarea tardivă după asistenţă medicală, precum şi refuzul părinţilor de a vaccina copiii, din motivul apartenenţei la o confesiune religioasă.

Anterior, Centrul de Sănătate Publică din Comrat constatase că rujeola a fost contactată de către câţiva copii în oraşul Bolgrad din Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior aceşti copii, împreună cu părinţii, dar şi alte familii cu copii, au în tabăra din Morenii Noi.

Rujeola este o infecţie virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem pe mucoasele bucale sau labială şi o erupţie cutanată maculopapulară generalizată. Boala este periculoasă din cauza complicaţiilor pe care le poate dezvolta, aşa ca: insuficienţe respiratorii, meningite, encefalite. Din toamna anului 2016, a cauzat zeci de decese în Ucraina şi România.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinări. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 şi 15 ani. Cei care au ratat şansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinaţi la adresare în instituţiile de asistenţă medicală primară.