Numărul cazurilor de rabie, în creştere de trei ori faţă de anul trecut
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul cazurilor de rabie, în creştere de trei ori faţă de anul trecut

Numărul cazurilor de rabie înregistrate în primul semestru al acestui an este de trei ori mai mare în comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2017. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, a crescut atât numărul animalelor diagnosticate cu rabie – de la 12 până la 35, cât şi numărul de teritorii administrative afectate – de la 7 până la 20

Potrivit IPN, în cele mai dese cazuri, rabia s-a depistat la câini (13 cazuri), dar şi la bovine (9 cazuri). De asemenea, aceasta a fost constatată la pisici (7 cazuri) şi la vulpi (5 cazuri). S-a înregistrat un caz şi la o caprină. Cazurile au avut loc în raioanele Căuşeni, Orhei, Floreşti, Leova, Soroca, Teleneşti şi Slobozia.

Specialiştii Agenţiei menţionează că boala este semnalată tot mai frecvent în rândul animalelor de casă şi că aceasta prezintă un pericol real pentru sănătatea stăpânilor, îndeosebi  a copiilor.

Rabia sau turbarea, cum i se mai spune în popor, este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central, creierul şi măduva spinării, atât la animale, cat şi la oameni. Virusul se poate transmite prin salivă. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor, atât de la animale sălbatice, cât şi domestice infectate. Persoana care a intrat în contact cu un animal bolnav de rabie, a fost rănit sau muşcat, trebuie să se adreseze la medic pentru a fi vaccinat.

Similare
RECOMANDĂRI