Noul ministru al sănătăţii spune dacă pe parcursul mandatului său vor fi închise spitale sau nu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noul ministru al sănătăţii spune dacă pe parcursul mandatului său vor fi închise spitale sau nu

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale dă asigurări că pe parcursul mandatului său nu vor fi închise spitale, însă aceasta mizează pe anumite restructurări făcute pe interior, care sunt normale, de altfel. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

Ministrul spune că va utiliza toate documentele şi studiile de fezabilitate făcute în ultimii ani referitor la reforme în domeniu, numărul de spitale şi numărul de paturi necesar, pentru a veni cu un concept clar despre cum trebuie să arate sistemul medical din ţara noastră.

„Acum sunt la etapa de a ridica toate aceste studii, toate aceste hărţi. Ultimele au fost prin 2017. Ultima reformă propusă de minister ţinea 17 spitale regionale care e ceva din genul fantasticului. Ca să dau un exemplu: România, cu o populaţie de 24 de milioane, are în plan construcţia a 3 spitale regionale, iar noi propunem 17…

O să încercăm să reieşim din aceste documente ca să nu mai cheltuim alţi bani. Pentru minte este foarte clar de câte spitale avem nevoie. Întrebarea este de câte paturi avem nevoie pentru a regionaliza astfel de servicii.

Vreau să liniştesc toată populaţia şi autprităţile locale: Nimeni nu îşi pună scopul să închidă spitale, dar să restructureze puţin interiorul este normal.
O să venim cu un concept. O să utilizăm toate documentele făcute până acum”, a delcrat Ala Nemerenco. 

Drept exemplu, Ala Nemerenco spune că astăzi, pacienţii care fac ictus, undeva mai departe de Chişinău, nu au nicio şansă de supravieţuire. „Sunt multe alte boli, în care şansa depinde de accesul la aceste servicii înalt tehnologizate”, spune ministrul.
 
Dacă situaţia pe ţară este mai complicată, Ala Nemerenco spune că în Chişinău ar putea fi făcute mai uşor diferite remanieri. De altfel, Ala Nemerenco spune că şi-ar dori foarte mult să avem măcar două spitale aşa cum sunt în afara ţării.
 
Similare
RECOMANDĂRI