SOCIAL

Noi oportunităţi de dezvoltare tehnologică în nordul Republicii Moldova

La Bălţi e înfiinţat un Centru de Inovare Digitală care va ajuta companiile din această regiune să devină mai competitive pe piaţă, prin intermediul tehnologiilor IT.

Centrul de Inovare de la Bălţi, o premieră pentru zona de nord a Republicii Moldova, va funcţiona în felul următor: orice antreprenor sau specialist în domeniul IT va putea deveni membru al platformei. Ulterior, aceştia vor oferi asistenţă, la solicitare, celor care au întrebări legate de dezvoltarea afacerilor online. Astfel, se vor crea conexiuni cu investitorii, vor fi dezvoltate abilităţile digitale şi vor fi atrase finanţări. La hub se vor mai conecta utilizatorii şi furnizorii de inovaţii digitale.

ION BODRUG, preşedintele ACETI: „Structura HUB-ului de Inovare Digitală este bazată pe cooperarea regională, între mai mulţi parteneri: universităţi, centre de cercetare, asociaţii industriale, camere de comerţ, incubatoare de afaceri, agenţii de dezvoltare şi chiar administraţii publice."

DOINA NISTOR, directorul proiectului Tehnologiile Viitorului: „Competitivitatea economică a R. Moldova depinde de capacitatea companiilor de a inova şi de a se transforma digital. Noi ştim că nouă din zece profesii necesită abilităţi digitale, iar prin tehnologii, fabricile şi producătorii devin mai competitivi."

LIDIA BEŢOAE, reprezentant ADR Nord-Est din Piatra Neamţ, România: „Aveţi toate ingredientele necesare ca să înfiinţaţi această structură şi chiar să o puneţi în slujba atât a companiilor, cât şi a mediului public."

Autorităţile locale şi reprezentanţii mediului academic spun că Hub-ul de Inovare Digitală va oferi sprijin companiilor, în dezvoltarea viziunilor strategice pentru business, cu implicarea profesioniştilor, dar şi a viitorilor specialişti.

NATALIA GAŞIŢOI, rector Universitatea de Stat "Alecu Russo", Bălţi: „ O oportunitate de dezvoltare a programelor pe care noi astăzi le oferim şi de ce nu, înfiinţarea unor noi programe de licenţă, de master sau de formare continuă."

Reprezentanţii Digital Innovation Hub îşi propun ca până la sfârşitul anului 2023 să înregistreze centrul de inovare pe o platformă similară internaţională, pentru extinderea colaborării directe cu alte structuri ale statelor membre ale UE. Programul este implementat cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanţat de către USAID şi Guvernul Suediei.