Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noapte de coşmar pentru sute de oameni din sudul Republicii Moldova. A plouat torenţial timp de câteva ore

Noapte de coşmar pentru sute de oameni din sudul Republicii Moldova. A plouat torenţial timp de câteva ore, iar apa a transformat străzile, grădinile şi drumurile în adevărate lacuri de acumulare. Puhoaiele au distrus maşini, garduri, au dărâmat locuinţe şi au ucis animale şi păsări. Nouă persoane au rămas blocate în casele inundate şi au fost evacuate de salvatori, iar patru localnici au fost răniţi şi sunt internaţi în spital. Cele mai afectate localităţi sunt în raioanele Leova, Cantemir şi UTA Găgăuzia, dar şi oraşul Comrat.

 A plouat continuu întreaga noapte, iar spre dimineaţă oamenii s-au trezit înconjuraţi de ape.

Şuvoaiele puternice au făcut una cu pământul tot ce au găsit în cale. Maşini, case, garduri, grădini - totul a căzut pradă furiei apelor. Unii oameni au rămas blocaţi în case şi a fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru a-i evacua.  

Nivelul s-a ridicat până la jumătate din înălţimea caselor, iar zeci de maşini au fost complet acoperite de şuvoaie.

Dimineaţă, angajaţii IGSU au tractat şi un autobuz cu elevi, care a rămas blocat în şuvoaie. Tot în oraşul Comrat o dubă, care era parcată în curtea unui magazin, a fost luată de ape şi, practic, aruncată de pe un pod.

Locuitorii oraşului Comrat spun că nu e prima dată când această zonă este inundată, iar apa le intră în case şi le distruge gospodăriile.

Presa locală scrie că şuvoaiele violente au afectat puternic şi o conductă de gaz. Alimentarea a fost oprită de urgenţă în regiune, iar peste 600 de gospodării au rămas fără gaz. În a doua parte a zilei, salvatorii au conectat opt motopompe şi evacuează apa din casele, beciurile, curţile şi grădinile oamenilor din oraşul Comrat şi satele autonomiei găgăuze.

Salvatorii au fost chemaţi să pompeze şi apa din Casa de Cultură a oraşului Comrat. În oraşul Cimişlia, salvatorii au scos apa din Liceul Teoretic "Ion Creangă". Potrivit informaţiilor operative, precipitaţiile au deteriorat şi două poduri din localitatea Tochile–Răducani. Pagubele urmează să fie estimate de autorităţile locale, a anunţat guvernatorul autonomiei găgăuze, Irina Vlah.  

„Membrii Comitetului executiv, autorităţile locale şi alte servicii operaţionale lucrează pe teren. Locuitorilor afectaţi de ploi li se oferă toată asistenţa necesară pentru a depăşi consecinţele dezastrului. Acum, sarcina noastră principală este ca, în următoarele zile, să evaluăm amploarea dezastrului şi să ajutăm fiecare familie afectată să îşi reconstruiască casele şi să revină la o viaţă normală”, a scris Irina Vlah pe Facebook.

În situaţii de risc, oamenii sunt rugaţi să apeleze de urgenţă 112.
Similare
RECOMANDĂRI