SOCIAL

Nivelul de poluare a aerului în Chişinău a ajuns la indicatorii "înalt" şi "foarte înalt"

Este criză de mediu în Chişinău, însă doar la nivel ... neoficial. Datele statistice devin tot mai alarmante şi sperie ecologiştii. Un grup de activişti civici care luptă impotriva degradării mediului au venit astăzi la Primăria Chişinău. Ei au cerut autorităţilor să declare o stare de "criză de mediu". Astfel putem fi alături de cele peste 190 de oraşe ale lumii care au decretat starea de urgenţă.

Dacă credeţi că oraşul Chişinău este mic şi nu ne paşte nici un pericol de degradare ireversibilă a mediului înconjurător, atunci vă înşelaţi. Aerul, apa şi solul sunt din ce în ce mai poluate. Motive sunt destule.

„Fenomenele meteorologice extreme care afectează în ultimii ani şi Republica Moldova precum sunt secetele, temperaturile înalte, furtunile puternice se vor intensifica şi vor deveni mai puternice din cauza schimbărilor climarice. În faţa lor suntem cu toţii egali şi din ce în ce mai vulnerabili”, spune Ecaterina Luţişina, Mişcarea Extinction Rebellion Moldova

După ce au înşirat aceste argumente, reprezentanţii Mişcării Extinction Rebellion Moldova au cerut conducerii Primăriei Chişinău să adopte statutul de criză de mediu la nivel local. La pachet cu declaraţia ar  veni şi mai alte angajamente.

„Elaborarea planului de acţiuni de contracare a crizei de mediu care să conţină obiective clare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră precum şi obiective de reducere a poulării aerului, apei şi solurilor din raza municipiului Chişinău”, spune Eugen Camensic. 

Membrii mişcării au mai cerut şi constituirea unui Consiuliu Municipal de Participare, solicitare care a şi fost expediată la Consiliu Municipal Chişinău, a declarat primarul.

„Haideţi să ne azezăm la o masă discuţii, îi invităm pe toţi care au expertiză în domeniu suntem gata să facem un plan de acţiuni ca să ne aliniem şi noi la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, aşa încât să avem indicatori foarte reali de implementat”, spune primarul interimar al oraşului Chişinău, Ruslan Codreanu. 

Conform datele statistice ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat, nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chişinău este, în majoritatea cazurilor, între indicatorii "înalt" şi "foarte înalt". Nici apa din fântâni nu corespunde indicilor sanitari în proporţie de 70%, iar a celor chimici chiar cu 90%. Situaţia este alarmantă şi în cazul izvoarelor. Acolo apa este poluată în proporţie de 60%.