SOCIAL

Nivelul apei în Nistru şi Prut creşte, dar riscuri de inundaţii nu există, susţin autorităţile

post-img

În legătură cu avertizarea privind căderea precipitaţiilor mixte puternice în perioada 18-20 martie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează creşterea locală a nivelului apei în râuri, formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de inundaţii locale.

Potrivit IPN, în ultima perioadă, la postul hidrologic Zaleşciki, aportul lacului de acumulare Dnestrovsk, s-a înregistrat nivelul maxim al apei, dar a început scăderea lui. În legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dnestrovsc până la 850 m3/s a avut loc creşterea nivelului apei pe sectorul de la satul Naslavcea, Ocniţa, până la oraşul Dubăsari, până la 0,6 m. Apa s-a scurs în limitele albiei minore.

În urma măririi deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari până la 750 m3/s a avut loc creşterea nivelului apei pe sectorul de la oraşul Dubăsari până la braţul Turunciuc, satul Cioburciu, Ştefan Vodă, până la 1,7 m. Apa s-a scurs în limitele albiei minore. În râul Prut, s-a înregistrat nivelul maxim al viiturii la postul hidrologic Şirăuţi, aportul lacului de acumulare Costeşti-Stânca. Creşterea nivelului apei a constituit 2,35 m. La fel, apa s-a scurs în limitele albiei minore. În lacul de acumulare Costeşti-Stânca a crescut nivelul apei cu 0,5m.

Pentru perioada 17-19 martie, pe sectoarele menţionate, atât de pe râul Nistru, cât şi de pe râul Prut, se prognozează menţinerea nivelurilor înalte ale apei. Agenţii economici, în subordinea cărora se află lacurile de acumulare sunt avertizaţi să aibă grijă de starea barajelor.

Solicitat de IPN, vicedirectorul Agenţiei Apele Moldovei, Radu Stratuţa, a declarat că situaţia creată nu prezintă risc de inundaţii. Se înregistrează un debit mai mare al deversărilor, dar totul este sub control. Potrivit lui Radu Stratuţa, acum partea ucraineană eliberează 900 m3/s, iar digurile moldoveneşti fac faţă şi unui debit de deversare de până la 1000 m3/s. „Deja dacă este mai mult de 1000 m3/s şi dacă sunt precipitaţii pe teritoriul Republicii Moldova, s-ar putea pe unele porţiuni să aibă loc inundaţii, dar nu ar afecta localităţi sau terenuri”, a declarat vicedirectorul Agenţiei Apele Moldovei.