SOCIAL

Nevăzătorii, neputincioşi pe străzile Chişinăului, mai ales când trebuia să ia transportul în comun

Îşi duc toată existenţa în întuneric şi o simplă plimbare prin Chişinău este, pentru ei, un adevărat chin. Vorbim despre nevăzători, oamenii care înţeleg în fiecare zi că a fi „special”'  în Republica Moldova înseamnă, de fapt, a fi singur. În încercarea de a atrage atenţia autorităţilor, Avocatul poporului ne-a invitat să petrecem o zi alături de  Nicolae Ciobanu, un nevăzător care ne demonstrează că orice este posibil dacă ai perseverenţă şi curaj.

Orb de la naştere, Nicolae Ciobanu se bucură zilnic de viaţă. Este optimist şi mereu a încercat să se descurce singur. Cel mai greu îi este atunci când trebuie să iasă din casă. Mersul pe străzile din Chişinău e o adevărată provocare pentru el. Mai ales acum iarna, când trotuarele sunt lunecose. Singurul lui ajutor este bastonul. L-am însoţit şi noi să vedem prin ce trece zilnic.
 
„Pe drum nu poţi să treci pentru că merg maşinile, dar treci pe aici unde nu este curăţit, dacă te-ai lunecat, ajungi pe acoperişurile mansardelor.  Deseori am pus întrebarea ca să facă o bară de orientare şi totodată să fie o bară de protejare”, spune Nicolae Ciobanu, specialist principal, Asociaţia Orbilor din Republica Moldova.
 
Şi intersecţiile sunt un mare pericol pentru persoanele cu deficienţe de vedere. În tot oraşul doar câteva semafoare emit şi sunete. Nicolae Ciobanu spune că şi maşinile parcate neregulamentar îi dau mari bătăi de cap.
 
Nicolae Ciobanu este neputincios şi atunci când trebuie să ia transportul în comun: „Oamenii îmi opresc 116, mă ajută să urc în rutieră. Oamenii noştri sunt foarte receptivi”.
 
În ajutorul celor peste 8 mii de orbi din Republica Moldova vine Asociaţia Nevăzătorilor, care contribuie la integrarea lor în societate. Statul le oferă ajutor social, care diferă, însă, în funcţie de bugetele locale.