SOCIAL

Ne-a părăsit inegalabilul Ştefan Petrache

Doliu în cultura din Republica Moldova. Interpretul emerit Ştefan Petrache a încetat din viaţă aseară, la vârsta de 70 de ani. Renumitul vocalist al formaţiei "Noroc", a stat ieri la masă cu familia şi a sărbătorit Anul Nou pe stil vechi dar, în miez de noapte, inima lui a încetat să mai bată. Familia, prietenii, colegii şi admiratorii spun că lasă în urma lui un gol imens.

Ieri seara, cu câteva ore înainte să-şi dea ultima suflare, Ştefan Petrache şi-a sunat mai mulţi prieteni.
 
„Aseară el m-a telefonat şi am discutat de la 19:30 până la 8 şi mi-a spus mă simt un pic rău, o să beau o pastilă. Era o personalitate integră, neobişnuită, avea nişte sclipiri, nişte străluciri care te uimeau. Eu nu îmi imaginez dacă nu ar fi fost Ştefan ce aş fi putut eu realiza pentru că primele mele piese au fost cântate de Ştefan Petrache”, a spus ANATOL CHIRIAC, compozitor
 
Şi fostul ministru al Culturii, Monica Babuc, a scris pe reţelele de socializare că a discutat aseară cu Ştefan Petrache, care i-a mărturisit că este liniştit şi nu îi e frică de moarte.


"Maestrul Petrache m-a sunat şi am vorbit, aşa cum obişnuiam. Această mare voce a muzicii noastre, era un intelectual de ţinută impecabilă, poet, filozof, istoric al culturii şi, pur şi simplu, un înţelept plin de o căldură omenească aparte”, a scris Monica Babuc.

„Se simţea rău, a avut două atacuri de cord, era de aşteptat şi al treilea cam aşa şi s-a întâmplat ieri seara. E o lipsă mare pentru neamul nostru, cred că Ştefan a fost unul din cei mai mari interpreţi, mai bine zis cântăreţ, care pe  parcursul vieţii sale, de creaţie s-a luptat pentru dreptate”, a spus ION SURUCEANU, artist al poporului
 
Suruceanu şi Petrache au fost prieteni mai bine de 50 de ani, timp în care au reuşit să creeze o relaţie bazată pe multă încredere. 
 
„Au fost momente când eram bine ambii, am trăit într-o cameră la căminul filarmonicii de stat Serghei Lunchevici. Am împărţit şi bucurii şi lucruri poate şi mai triste”, a afirmat Ion Suruceanu.

Compozitorul Constantin Rusnac a rămas cu un gol imens în suflet atunci când a aflat de plecarea dintre noi a artistului.
 
„Mă doare sufletul când vorbesc la trecut.  El cunoştea dramaturgia, era un talent adevărat. Nu în zadar unul din cântăreţii cunoscuţi din uniunea sovietică Iak Ioala a zis atunci că este una din cele mai frumoase şi mai bune voci ale Europei. El s-a realizat numai 30 de procente din marele talent”, a spus Constantin Rusnac.
 
Cu durere în suflet spune că a rămas şi maestrul în artă Nina Crulicovschi.
 
„E o pierdere atât de mare că nici nu poţi constata, un suflet care a fost defapt unicat. Eu personal am lucrat cu el într-un colectiv fost orizont şi deschis vă spun lucrul acesta că am învăţat de la el comportarea scenică. El mi-a fost profesorul meu de suflet”, a declarat  Nina Crulicovschi.

Cu un mesaj de condoleanţe au venit şi reprezentanţii Guvernului, Paramentului şi Preşedinţiei. Moştenirea artistică pe care o lasă în urmă Ştefan Petrache reprezintă un veritabil tezaur, numele său urmând a fi înscris în primele rânduri ale cărţii de onoare a neamului. Din 2009, Ştefan Petrache suferea de o boală care i-a afectat tot organismul.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al artistului va fi depus mâine, la ora 17.00, la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla unde cei care l-au iubit îşi pot lua rămas bun. Ştefan Petrache va fi înmormântat, joi, la cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău.