SOCIAL

National Geographic despre Găgăuzia: O luptă pentru identitate într-un colţ din Europa

post-img

În mijlocul fantomelor imperiilor trecutului, locuitorii Găgăuziei luptă împotriva sărăciei şi pentru ca să-şi menţină cultura, relatează jurnaliştii de la National Geographic.

Chestiunea independenţei a atârnat timp de decenii peste regiunea moldovenească a Găgăuziei. Deşi poporul trăieşte la limita sărăciei, iar îndeletnicirea de bază este agricultura, cei din Găgăuzia îşi preţuiesc profund limba şi cultura. Viaţa lor este guvernată de pământ, dar inima lor este guvernată de dorinţa de identitate.

Fotograful Julien Pebrel, care a documentat situaţia Găgăuziei timp de trei luni, susţine că a fost atras de misterul acestei regiuni, relatează sursa.

Regiunea puţin cunoscută este mică, cu doar trei oraşe şi o populaţie de 160.000 şi a fost formată dintr-o rivalitate din secolul al XIX-lea dintre Imperiul Otoman şi Rusia. 



Pe măsură ce Moldova se apropie mai mult de integrarea în UE, Găgăuzia continuă să caute adăpost de la prietenii săi, Rusia şi Turcia. Şi, deşi autonomia a fost acordată regiunii în 1994, găgăuzii sunt „mulţumiţi teoretic, dar nu în practică".

„Există un sentiment că economia lor este total distrusă şi este mai rău decât în ​​Moldova”, spune fotograful. 

Perspectivele economice slabe înseamnă că agricultura este susţinerea lor. „Dimineaţa trebuie să ia oile până la câmp. Apoi, ei se întorc să se îngrijească de pui şi se ocupă de grădina lor de legume şi fructe”, explică Pebrel. „Apoi laptele de vaci; îşi fac propriul unt, lapte şi brânză”, mai spune fotograful.

O fantezie pastorală pe hârtie poate, dar pentru găgăuzi realitatea este făcută din greutăţi neobosite şi măcinarea sărăciei. „Nu le place”, spune Pebrel. „Generaţia tânără nu doreşte să trăiască astfel de viaţă, ca să meargă la muncă peste hotare".

Valorile diferite dintre tineri şi bătrâni fac incert viitorul autonomiei găgăuze. „Generaţia mai în vârstă are o limbă şi o cultură cu care se identifică”, spune Pebrel. „Dar bătrânii spun: Ei bine, avem autonomie, dar generaţia tânără nu poate vorbi limba găgăuză, ei vorbesc doar rusă”.