SOCIAL

Monica Babuc: Codul educaţiei nu a reuşit să devină o viziune strategică a statului

post-img

Codul educaţiei care a fost introdus în Republica Moldova în anul 2014 nu a reuşit să devină o viziune strategică a statului, a politicului, a autorităţilor publice centrale şi locale. Declaraţia a fost făcută de ministra educaţiei, culturii şi cercetării, Monica Babuc, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV.

În opinia ministrei, lucrul cel mai grav în educaţie este că deşi este declarată o prioritate naţională, multe din prevederile legislative referitoare la sistem nu corespund realităţii. Monica Babuc spune că în Republica Moldova a lipsit o viziune clară privind sistemul educaţional şi nici introducerea Codului Educaţiei în 2014, nu a rezolvat în întregime această problemă. „Codul educaţiei nu a reuşit să devină o viziune strategică a statului, a politicului, a autorităţilor publice centrale şi locale. Ceea ce încercăm să facem acum prin intermediul specialiştilor din cadrul ministerului, prin intermediul unor experţi care sunt atraşi din mediul educaţiei naţionale şi internaţionale, este să creăm această viziune”, a spus Monica Babuc.

Potrivit ei, primii paşi importanţi deja s-au făcut – a fost prezentată viziune ministerului la capitolul învăţământ general. Pentru săptămâna curentă sunt pregătite părţile legate de învăţământul superior, cel vocaţional-tehnic şi de învăţământul pe parcursul întregii vieţi. „Toate acestea, coroborate într-o singură viziune, pentru că sunt într-adevăr prevederi bine analizate şi calculate, ar putea să constituie această soluţie vizionară asupra dezvoltării educaţiei pentru următoarea perioadă”, a declarat ministra.

Directorul Liceului „Mircea Eliade” din Chişinău, Grigore Vasilache, susţine că în domeniul educaţiei trebuie să-şi spună cuvântul specialiştii. Potrivit lui, politicul trebuie să se implice cât mai puţin în acest domeniu. „Cu specialiştii se poate de ajuns anume la finalităţile pe care ni le dorim şi acele perspective pentru şcoala noastră”, a spus Grigore Vasilache.

Jurnalistul Oleg Cosîh consideră că în sistemul educaţional în permanenţă au loc schimbări şi acest lucru nu este bine pentru elevi, părinţi, dar şi pentru sistem. Potrivit lui, societatea este gata să piardă o anumită perioadă de timp pentru toate aceste schimbări, doar că oamenii trebuie să aibă siguranţa că în tot acest timp este elaborată o viziune clară asupra sistemului educaţiei. „Ceea ce avem acum nu poate fi numit sistem de educaţie. Lumea înseamnă economia cunoştinţelor. Încet trebuie să uităm de industrializare, cei mai mulţi bani sunt din cunoştinţe”, spune Oleg Cosîh. În opinia jurnalistului, elevii trebuie învăţaţi din primele clase autoeducaţia.