Moldovagaz vine cu atenţionări, în urma incendiului de la Botanica. Importanţa respectării regulilor de securitate la utilizarea gazelor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Moldovagaz vine cu atenţionări, în urma incendiului de la Botanica. Importanţa respectării regulilor de securitate la utilizarea gazelor

Un incendiu puternic a avut loc pe 2 noiembrie 2019 în sectorul Botanica din mun. Chişinău. Focul a acoperit patru etaje ale unui bloc multietajat. Potrivit informaţiilor preliminare, pompierii au evacuat 20 de persoane, inclusiv şapte minori. Cauzele incendiului nu se cunosc deocamdată, dar s-a identificat că blocul nu a fost încă conectat la încălzirea centralizată şi mulţi locuitori folosesc şemineuri electrice, ceea ce ar fi putut provoca un scurt circuit.

Serviciul intervenţie gaze 904 al SRL ,,Chişinău-gaz” s-a deplasat imediat la faţa locului şi a deconectat alimentarea cu gaze a blocului pentru a preveni posibilele consecinţe ale scurgerii de gaze.

SA ,,Moldovagaz” aminteşte tuturor consumatorilor săi despre faptul că în ultimii ani au avut loc mai multe tragedii din cauza nerespectării regulilor de securitate cu privire la utilizarea gazelor, principalul factor fiind cel uman.

În pragul sezonului de încălzire este important să amintim că trebuie să fie urmate doar câteva reguli simple, daca aţi simţit miros de gaze:

1. Închide imediat toate robinetele instalaţiilor de gaze!
2. Deschide ferestrele şi uşile pentru a aerisi încăperea!
3. Asigură evacuarea tuturor persoanelor din preajmă!
4. Suna la 904!
5. Nu aprinde focul!
6. Nu fuma!
7. Nu conecta sau deconecta aparatele electrice şi nu aprinde lumina!
8. Nu folosi soneriile electrice!
Pentru a preveni o tragedie trebuie să ştii că:
1. Este interzisă conectarea la reţeaua de gaze naturale în lipsa specialistului ,,Chişinău-gaz”!
2. Este interzisă instalarea cazanului, aragazului sau altor utilaje de gaze de o persoană nelicenţiată! Este interzisă, inclusiv, reparaţia sau modificarea utilajelor de gaze!
3. În cazul unei defecţiuni tehnice, adresează-te la ,,Chişinău-gaz”!
4. Este interzis să combini bucătăria cu camera de locuit!
5. Este interzisă instalarea sau transferarea aparatele de gaze la balcon!
6. În cazul sistării inopinate a alimentării cu gaze închide imediat toate robinetele arzătoarelor instalaţiilor de gaze şi suna la 904!
7. Este interzisă blocarea sistemele de evacuare şi ventilare! Dimpotrivă, trebuie să te asiguri de circulaţia libera a aerului prin acestea şi să ai grija de întreţinerea lor!
8. Este interzisă folosirea aragazului fără să deschizi o fereastră, trebuie să te asiguri de fuxul liber al oxigenului în încăpere!
9. Este interzisă deconectarea de unul singur sistemul de protecţie şi de reglare automată a instalaţiei de gaz!
10. Este interzisă părăsirea încăperii când foloseşti aragazul! Trebuie să te convingi că a fost închis corect aragazul, cât şi robinetele de la utilaje!
11. Este interzisă utilizarea aragazurile pentru încălzirea încăperii!
12. Este interzis ca oricine din persoane să doarmă în camera în care există instalaţii de gaze!
13. Este interzis să legi funii sau cabluri de conductele de gaze!
14. Este interzisă folosirea de către un copil şi ca acesta să se joace în preajma instalaţiei de gaze!
15. Este interzis de a căuta sursa scurgerii de gaze cu ajutorul focului!
16. Este interzisă utilizarea sobelor alimentate cu gaze dacă pe suprafaţa acestora au apărut fisuri!
17. Permite accesul în încăpere a angajaţilor secţiei de dispecerat şi intervenţie a ,,Chişinău-gaz” la prezentarea legitimaţiei de serviciu pentru examinarea şi localizarea situaţiei de avarie!

Pentru mai multe detalii accesaţi www.chisinaugaz.md, sunaţi la 904 sau urmaţi instructajul regulilor de securitate la oficiul ,,Chişinău-gaz” din str. Alexandru cel Bun, 93.

ORICÂND ŞI ORIUNDE ŢINE MINTE – TU EŞTI RESPONSABIL DE VIAŢA TA ŞI A FAMILIEI TALE! FII PRUDENT ŞI RESPECTA ACESTE REGULI!

Similare
RECOMANDĂRI