SOCIAL

Moldova îşi propune să reducă numărul fumătorilor cu cinci la sută. Ce angajamente îşi ia autoritatea în sănătate pentru următorii ani

post-img

Consumul de tutun printre moldoveni urmează să fie redus cu până la 5% către anul 2021. În acest fel, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îşi propune să reducă decesele cauzate de maladiile asociate consumului de tutun.

Printre acestea –cancerul de plămâni, bolile cardiovasculare, pulmonare etc. Prevederile sunt incluse în Programul naţional privind controlul tutunului şi au fost aprobate ieri de Guvern. Reducerea numărului de fumători cu trei la sută, până în 2018, este şi una dintre condiţiile Băncii Mondiale ca instituţia să ofere finanţare pentru dezvoltarea sectorului de sănătate în Moldova, notează e-sanatate.md.

Potrivit documentului, autoritatea în sănătate îşi propune să creeze un sistem naţional de monitorizare a tendinţelor de îmbolnăvire şi mortalitate, cauzate de consumul de tutun. Pe lângă aceasta, un alt obiectiv al programului este să identifice şi să includă până la 80% dintre fumători în programe de consiliere şi tratament. Un alt scop al ministerului ţine de creşterea cu până la 20 la sută a ponderii moldovenilor ce vor cunoaşte mai bine despre consecinţele fumatului pentru sănătate, viaţa socială, economică, etc.

Pentru a atinge obiectivele programului, autoritatea în sănătate urmează să realizeze mai multe acţiuni. Printre acestea: sporirea penalităţilor pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul controlului tutunului, impozitarea produselor din tutun, reducerea tuturor formelor de comerţ ilicit cu produse din tutun şi organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice în acest sens.

Odată cu aprobarea Programului naţional privind controlul tutunului a fost emis şi Regulamentul Consiliului Naţional de Coordonare în domeniul Controlului Tutunului. Organizaţia va avea rol consultativ şi se va ocupa de coordonarea şi organizarea eficientă a acţiunilor în domeniul controlului tutunului şi va avea grijă să combată efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătăţii.

Pentru realizarea obiectivelor propuse în program şi reducerea consumului de tutun sunt estimate cheltuieli de peste 28 de milioane de lei. Sursele de finanţare internă pentru implementarea programului vor fi alocările din bugetul de stat, precum şi din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Finanţarea externă constituie granturi oferite de diverşi donatori.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, din cele peste 39.000 de decese înregistrate anual în Moldova, aproximativ 4.700, adică 12 la sută, au loc din cauza bolilor cauzate de fumat şi expunerea la fumul de tutun. Mortalitatea în rândul bărbaţilor este de două ori mai mare decât în rândul femeilor.