Misiunea OSCE a predat MEI raportul de expertiză tehnică a podului Gura Bâcului şi Bîcioc
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Misiunea OSCE a predat MEI raportul de expertiză tehnică a podului Gura Bâcului şi Bîcioc

Misiunea OSCE în Moldova a predat Ministerului Economiei şi Infrastructurii raportul privind expertiza tehnică deplină a podului de la Gura Bâcului şi Bîcioc, care conectează cele două maluri ale Nistrului. Podul a fost redeschis de Chişinău şi Tiraspol acum doi ani, ca parte a procesului de reglementare transnistreană, după o perioadă de 25 de ani în care acesta a fost închis pentru traficul de vehicule.


Într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE, se menţionează că podul este parte a unui coridor de transport internaţional, legând portul din Odesa cu Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Podul poate susţine traficul de vehicule cu greutatea de până la zece tone. Întru realizarea potenţialului deplin al acestuia, Misiunea OSCE a comandat o expertiză tehnică. Raportul oferă o estimare a lucrărilor de reparaţie necesare pentru a readuce podul la capacitatea sa iniţială.

„Această expertiză tehnică oferă date de referinţă, în baza cărora pot fi desfăşurate activităţile ulterioare de reconstruire a podului. Este prima, dar şi cea importantă etapă a procesului de reconstruire”, a declarat şeful-adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Antti Karttunen, prezentând raportul Svetlanei Dogotaru, secretar de stat la MEI.

Infrastructura îmbunătăţită a podului reprezintă un potenţial solid pentru sporirea dezvoltării economice, dar şi pentru facilitarea libertăţii de circulaţie între cele două maluri ale Nistrului. În acest sens, au fost atinse anumite progrese în septembrie 2019, când cele două părţi au agreat înlăturarea procedurii de notificare prealabilă pentru funcţionarii publici din Republica Moldova care călătoresc în mod privat pe malul stâng.

Redeschiderea podului este una dintre cele opt măsuri de consolidare a încrederii incluse de Chişinău şi Tiraspol în pachetul de acorduri „Berlin-plus”. Apropiind cele două părţi, acesta a determinat semnarea a cinci acorduri adiţionale privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcţionarea şcolilor cu predare în grafia latină pe malul stâng, apostilarea diplomelor universităţii din Transnistria şi aşa-numitul acord privind „plăcuţele de înmatriculare”. Din 2017, părţile au atins rezultate semnificative în implementarea celor cinci acorduri, ceea ce a simplificat viaţa oamenilor de pe ambele maluri.

Podul de lângă Gura Bâcului a fost bombardat în anul 1992.
Similare
RECOMANDĂRI