Ministrul Sănătăţii: După reexaminare, pensiile a peste 16 mii de beneficiari au depăşit media de 5 mii de lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Sănătăţii: După reexaminare, pensiile a peste 16 mii de beneficiari au depăşit media de 5 mii de lei

Începând cu 1 iulie şi până pe 6 august, Casa Naţională de Asigurări Sociale a recepţionat 16 548 de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă, depuse de către beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani. Astfel, în urma reexaminării, pensia medie pentru aceşti beneficiari s-a majorat în medie de la 2 615 de lei până la 5 148 de lei. Datele sunt prezentate de către ministrul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, transmite IPN.

Într-un interviu, ministra a menţionat că, în octombrie, beneficiarii de pensii al căror cuantum nu depăşeşte 3 000 de lei şi beneficiarii de alocaţii sociale de stat vor primi suport financiar unic în sumă de 700 de lei. De suport financiar vor beneficia 659 886 de persoane.

La 1 octombrie, urmează să aibă loc indexarea pensiei. Conform legislaţiei, coeficientul de indexare reprezintă inflaţia înregistrată în primul semestru al anului în curs. Mecanismul de indexare se va aplica pentru toate prestaţiile sociale, inclusiv plăţile capitalizate, indemnizaţiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă şi compensaţiile băneşti lunare stabilite participanţilor la lichidarea avariei de la Cernobîl.

Ministrul s-a mai referit la un proiect de hotărâre de Guvern, care a fost elaborat pentru a asigura reabilitarea persoanelor care suferă de pneumofibroză, drept consecinţă al infecţiei cu COVID-19. De acest drept vor beneficia persoanele asigurate, persoanele vârstnice, persoanele adulte cu dizabilităţi şi veteranii de război.

Similare
RECOMANDĂRI