Ministrul Sănătăţii revine cu detalii despre tragedia familiei care şi-a pierdut fetiţa de doar 8 ani, fiind lăsată să moară într-un spital raional
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Sănătăţii revine cu detalii despre tragedia familiei care şi-a pierdut fetiţa de doar 8 ani, fiind lăsată să moară într-un spital raional

Ministrul Sănătăţii Ala Nemerenco a revenit cu detalii despre tragedia familiei care şi-a pierdut fetiţa de doar 8 ani, aceasta fiind internată cu o infecţie virală banală, însă a ajuns în reanimare, ca mai apoi să-şi de ultima suflare pe patul spitalului raional din Rezina. Cazul a avut loc în luna februarie, iar fetiţa putea fi salvată, spune ministra, dacă medicii recunoşteau că nu sunt capabili să facă ceva şi o transmiteau unui spital de referinţă din Chişinău.

„E septembrie. Început de şcoală cu sunete de clopoţel. Nu şi pentru Sabina. O fetiţă de 8 ani care a avut nefericirea să facă o infecţie virală banală şi să interacţioneze cu spitalul raional din Rezina. Aceasta s-a întâmplat la 11 februarie 2019. Ca la 12 februarie dimineaţa Sabina să nu mai existe. Primul răspuns al ministerului la solicitarea părinţilor de a iniţia o anchetă de serviciu a fost o muşamalizare fără genă a cazului. Era în toi campania electorală şi scandal în Rezina nu trebuia nimănui. Sabina oricum era deja în pământul rece.

A doua anchetă comisională iniţiată de mine în urma audienţei cu mămica şi bunica fetiţei a descoperit o cu totul altă realitate. Dură de tot. În realizarea anchetei au participat cei mai de forţă specialişti şi profesori din domeniu şi am intrat şi eu în toate detaliile clinice. Rezultat: o notă informativă pe 23 pagini comparativ cu cele câteva pagini scunde ale primei anchete realizate sub fosta conducere a ministerului. Nu pot să-mi imaginez cum au citit aceste 23 pagini părinţii şi bunica... Concluzia principală: decesul a fost evitabil.

Chiar şi în reanimare mai existau şanse, dacă fetiţa ar fi fost transferată la un spital de referinţă. Sabina nu a avut norocul să întâlnească în acea zi un Doctor, nici măcar un suflet mare care ar fi spus – eu nu ştiu cum să intervin, dar luaţi copilul şi plecaţi urgent la Chişinău. În schimb Sabina a petrecut în secţia de internare 4,5 (!) ore fără a fi consultată de specialişti şi administrându-i-se o perfuzie simplă de tot, apoi după alte 2 ore petrecute in secţie a fost transferată în reanimare, unde din tot timpul aflării sale acolo 2 ore le-a petrecut doar cu infirmiera, fără nicio supraveghere medicală.

Pe tot traseul aproape neomenesc al micuţei prin secţiile spitalului au fost depistate zeci şi zeci de încălcări ale procedurilor şi standardelor, care cumulate cu nepăsare, lipsă de compasiune şi atitudine a unora, au finalizat într-o tragedie. În spital s-a dovedit lipsa multor protocoale şi standarde, medicul reanimatolog în general activează fără licenţă, şi toate astea, dar şi altele vorbesc de un management sub orice critică al spitalului. Nu voi aduce detalii clinice, care m-au cutremurat, istoria e tare-tare dureroasă, chiar de a durat doar 20 ore”, a scris ministrul. 

Ala Nemerenco spune că nu deţine puterea de decizie pentru a demite pe cineva în cazul, întrucât fondator este autoritatea locală. Aceasta însă a discutat cu reprezentantul Consiliului raional, dar şi cu directorul spitalului, le-a  trimis şi o scrisoare cu întreaga notă, şi a cerut eliberarea din funcţie a medicului reanimatolog deoarece nu deţine drept de activitate, dar şi demisia directorului. Cazul este investigat de procuratură.

„Din câte înţeleg, Fondatorul (autoritatea localtă) e cu totul de altă părere şi îşi susţine directorul. Care de asemenea, nici gând să plece”, mai spune ministra.

„Sunt absolut sigură – în spitalul din Rezina există şi personal medical profesionist, care îşi îndeplineşte sarcinile cu vocaţie şi dăruire. Anume pentru a nu-i pune pe toţi de-a valma, vreau să începem să alegem grâul de neghină. Să fim oneşti şi corecţi. Şi să ne îndreptăm, să ne ridicăm. Va fi un proces dureros şi greu, dar foarte necesar. Şi se va întâmpla, fiindcă Sabina, dar şi alţii încă mai plătesc în sistemul nostru de sănătate cu preţul vieţii lor incomptenţa şi nepăsarea”, conchide Ala Nemerenco.

Similare
RECOMANDĂRI