Ministerul Sănătăţii relansează campania de prevenire a cancerului de col uterin „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”
Sursa foto:msmps.gov.md Vizualizari:

Ministerul Sănătăţii relansează campania de prevenire a cancerului de col uterin „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”

Sănătatea femeii este importantă şi în timp de pandemie – cu acest mesaj Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi alţi parteneri, relansează campania naţională de prevenire a cancerului de col uterin: „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”

Pandemia COVID-19 a reorientat sistemele de sănătate din întreaga lume, a schimbat cursul vieţii şi priorităţile. Însă, pe lângă infecţia COVID-19, există maladii care pun în pericol în aceeaşi măsură viaţa şi sănătatea oamenilor. Campania de informare „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”, pe care o relansăm astăzi, are drept scop să aducă la cunoştinţă femeilor despre importanţa testului citologic, să îndemne femeile să meargă la medicul de familie o dată la 3 ani pentru a face acest test şi a avea grijă de sănătatea lor”, a menţionat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Studiul naţional despre cunoştinţele, atitudinile şi practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin arată că 59 la sută dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test citologic. Cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din sudul ţării, dar şi din familiile sărace.

Lipsa de timp, frica, dar şi necunoaşterea unde să se adreseze pentru a efectua testul sunt motivele cel mai des invocate de către femei, care le împiedică  să efectueze testul citologic.

Totuşi, în ultimii ani, dinamica numărului de teste efectuate este pozitivă. Tot mai multe femei merg periodic să facă  testul citologic de prevenţie. Ponderea femeilor examinate din numărul celor care necesitau control a crescut de la 58% în 2015 la aproape 67% în 2019.

Dinamica pozitivă se datorează îmbunătăţirii calităţii serviciilor de screening cervical, ca urmare a instruirii continue a lucrătorilor medicali, dotării laboratoarelor cu echipamente moderne, dar şi campaniilor de informare publică despre importanţa screening-ului în prevenirea maladiei.

În ultimii ani, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova, împreună cu alţi parteneri, a susţinut continuu eforturile Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale de a oferi servicii de screening cervical de calitate şi a salva viaţa femeilor. Screening-ul cervical este parte componentă a serviciilor esenţiale de sănătate, care trebuie să fie accesibil pentru femei în toate perioadele, inclusiv în timpul pandemiei. Sperăm că mesajul campaniei de informare va ajunge la cât mai multe femei din Moldova şi ele se vor programa la medicul de familie pentru a realiza testul citologic în condiţii de siguranţă”, a menţionat  Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă  UNFPA în Republica Moldova.

Toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani din  Moldova sunt încurajate să se adreseze la medicul de familie pentru o programare la testul citologic (Pap-test), gratuit, în condiţii de siguranţă.

 

Centrele de sănătate sunt dotate cu echipament de protecţie, iar lucrătorii medicali sunt instruiţi pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiţii sigure pentru sănătatea femeilor.

Mai multe informaţii despre prevenirea cancerului de col uterin şi importanţa screening-ului cervical în reducerea numărului femeilor diagnosticate cu această maladie găsiţi pe site-ul:  www.paptest.md

Campania „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”lansată în ianuarie 2020, vine să informeze femeile cu vârsta de 25-61 de ani despre acest test şi să încurajeze familiile, dar şi întreaga societate să convingă femeile dragi – mamele, soţiile, surorile, fiicele, prietenele – să se adreseze la medicul de familie pentru a face testul citologic şi a avea grijă de sănătatea lor.

Campania de informare “Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” este implementată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Asociaţia Internaţională pentru prevenirea cancerului de col uterin (ICCPA) şi alţi parteneri.

Similare
RECOMANDĂRI