SOCIAL

VIDEO. Ministerul Sănătăţii propune crearea unei instituţii de investigare a cazurilor de malpraxis

În Republica Moldova ar putea apărea o instituţie care să investigheze toate cazurile de erori medicale şi de malpraxis. Este o iniţiativă a Ministerului Sănătăţii de la Chisinau.

Aşa-numitul board de specialişti ar fi asemeni unui avocat, atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici.

Femeia care a avortat singură în toaleta Institutului Mamei şi Copilului sau Niculina Bulat, fetiţa care a fost lăsată în stradă de medici iar mai apoi a murit, sunt doar câteva dintre cazurile care au pus pe jar autorităţile.

Tot mai multe voci spun că e nevoie de mai mult decât nişte comisii interne formate din medici ai spitalelor respective pentru a investiga cu impartialitate toate aceste cazuri.
 
Boris Gîlca, secretar general de stat, Ministerul Sănătăţii: „Această instituţie ar trebui să fie împuternicită cu putere decizională şi anume pentru sancţiuni disciplinare în cazul în care se demonstrează eroarea medicală. În afară de asta, ar putea după exemplul altor ţări să aplice sancţiuni contravenţionale inclusiv până la ridicarea dreptului de a profesa”.

Experţii în deontologia medicală spun că o asemenea instituţie nu va pedepsi medicii, dar va fi un instrument prin care lucrătorii medicali sa fie ajutaţi.

În plus, board-ul de specialişti va asigura o echidistanţă profesională care, în prezent, adesea lipseştein cercetarea cazurilor de erori medicale sau malpraxis.

Rodica Gramma, conferenţiar universitar, Şcoala de Management în Sănătate Publică: „Suntem o comunitate medicală cunoscuţi unii cu alţii suntem nu că prieteni, dar colegi şi până la urmă chiar cumetri sau naşi. Atunci iese că pacientul pierde acea încredere că a fost obiectivă această evaluare. Experienţa arată că aceste comitete trebuie să fie create nu doar din medici, dar cum sunt interdiscilinare, sunt incluşi specialişti, psiholigi, asistenţi sociali, jurişti, un consorţiu de specialişti care analizează situaţia din toate perspectivele”.
 
Autorii iniţiativei mai spun că, în prezent, medicii şi pacienţii se află de o parte şi de alta a baricadei, iar structura propusă nu ar face altceva decât să scoată dreptatea la iveală.
 
Responsabilii de la Ministerul Sănătăţii spun că, pe parcursul acestui an, va fi elaborat conceptul noii structuri, iar pentru a fi creată este nevoie de o decizie a Guvernului.

În mai multe ţări europene există asemenea instituţii care analizează cazurile de erori medicale din punct de vedere profesional, etic şi legal.