Ministerul Sănătăţii promite mai mulţi bani pentru medicii care fac gărzi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Sănătăţii promite mai mulţi bani pentru medicii care fac gărzi

Noi creşteri salariale pentru sectorul medical. Minsterul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îşi propune majorarea salariilor pentru medicii care fac gărzi de noapte precum şi creşterea indemnizaţiei unice pentru tinerii specialişti care activează în zonele rurale. Măsura are menirea de a opri exodul lucrătorilor medicali peste hotare.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îşi propune să majoreze suplimentul pentru munca de noapte a personalului angajat în instituţiile medico-sanitare publice, de la 190 la 250 lei pentru infirmiere pentru o gardă şi până la 1000 lei pentru medicii de terapie intensivă. Ala Nemerenco a precizat că, după aprobarea modificărilor legislative,  plata pentru o gardă va creşte de patru ori.

„Acest supliment este unul fix, nu este  procentual şi nu depinde de stagiu. Majorarea salariilor pentru doctori nu se va face haotic, ci treptat. Vom începe cu cei care lucrează la greu-gărzile. Aşa au făcut toate ţările. Va fi un număr foarte mare de oameni. Gărzi fac cei care au nevoie de bani şi îi câştigă cinstit. Gărzi se fac acolo unde nu este suficient personal medical. Plata pentru o tură de noapte va ajunge între 40-50 de euro brut, aproximativ o mie de lei. Pe lună un medic face şi patru, şi cinci, şi şase gărzi,” a declarat Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco.

De asemenea, autoritatea în sănătate mai propune majorarea indemnizaţiilor unice pentru activitatea în zone rurale. Medicii şi farmaciştii care vor merge să lucreze la sat şi care beneficiază în prezent de alocaţia unică de 45 de mii de lei ar putea primi până la 120 de mii de lei, iar în cazul personalului medical şi farmaceutic cu studii medii, de la 36 mii de lei până la 96 mii lei.

Potrivit autorităţilor, plăţile  pentru tura de noapte vor fi majorate din octombrie, iar îndemnizaţiile pentru tinerii specialişti vor creşte de anul viitor. 

Similare
RECOMANDĂRI