Ministerul Sănătăţii propune să fie anunţat Cod galben de pericol la nivel naţional din cauza coronavirus
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Sănătăţii propune să fie anunţat Cod galben de pericol la nivel naţional din cauza coronavirus

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale propune să fie anunţat Cod galben de pericol la nivel naţional pentru a preveni pătrunderea şi răspândirea coronavirusului (Covid-19) în Moldova.

Acest subiect a fost discutat luni, la şedinţa Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, convocată de prim-ministrul Ion Chicu.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a informat despre evoluţia extinderii coronavirusului în Europa şi în apropierea nemijlocită a Republicii Moldova şi a precizat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a îndemnat să fie impuse restricţii de călătorie.

"Ministerul monitorizează permanent evoluţia situaţiei epidemiologice şi păstrează toată instituţiile în stare de pregătire maximă. Oficiul OMS din Chişinău este în legătură permanentă cu responsabilii din ţările unde a fost identificat virusul. Agenţia Naţională de Sănătate Publică (ANSP) a primit din Germania seturi de teste pentru depistarea coronavirusului. Instituţiile medicale deţin stocuri suficiente de medicamente şi articole parafarmaceutice. ANSP a instruit specialiştii din cadrul Poliţiei de Frontieră şi ai Serviciului Vamal", a spus ea.

În opinia ministrului, alerta de Cod galben va permite să fie intensificată comunicarea şi cooperarea între structurile implicate, iar ministerul va transmite tuturor instituţiilor responsabile măsurile care trebuie întreprinse.

Reprezentantul OMS în Moldova, Igor Pokanevych, a îndemnat autorităţile să se pregătească pentru apariţia cazurilor de infectare şi să fie gata pentru gestionarea calmă a situaţiei. El a vorbit despre măsurile întreprinse de autorităţile din Italia pentru a preveni răspândirea epidemiei în afara regiunilor şi a accentuat aplicarea măsurilor de izolare a localităţilor unde sunt identificate cazuri de infectare.
Similare
RECOMANDĂRI