SOCIAL

Ministerul Sănătăţii, despre infecţia cu Coronavirusul de tip nou: Situaţia este monitorizată zilnic

post-img

Situaţia epidemiologică la nivel naţional privind infecţia cu Coronavirusul de tip nou este monitorizată zilnic de către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP). În caz de suspecţie sau depistare a cazurilor de boală infecţioasă, Ministerul Sănătăţii spune că echipele specializate antiepidemice sunt gata să intervină operativ.

Potrivti unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, laboratorul virusologic din cadrul ANSP dispune de facilităţi, echipament şi personal pregătit pentru efectuarea diagnosticului de laborator a celor mai frecvente virusuri: gripale (A şi B), şi non gripale (VRS, Coronavirus, incl. MERS-CoV) şi bacterii (Pneumococ, Hemophilus influenzae tip B, staphilococ) pentru confirmarea infecţiilor respiratorii acute. 

Laboratorul îşi consolidează în continuare capacităţile de diagnostic în comun cu biroul de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru iniţierea colaborării cu laboratoarele de referinţă regionale cu posibilităţi de diagnostic a infecţiei cu Coronavirus nou. ANSP dispune de specialişti certificaţi la nivel internaţional pentru asigurarea transportării materialului biologic, în caz de necesitate, într-un laborator de referinţă în scopul confirmării bolii.

La 23 ianuarie, a avut loc conferinţa de presă a OMS cu privire la ultimele date despre cazurile noi de coronavirus (2019-nCoV) şi situaţia curentă în lume. OMS recomandă măsuri de precauţie individuală şi nu declară la această oră stare de urgenţă în sănătate publică şi careva restricţii de călătorie sau comerţ.

În contextul acţiunilor de prevenire, dar şi depistare precoce a 2019-nCoV, conducerea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a avut o întrevedere, la 23 ianuarie, cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, E.S. Zhang Yinghong. 

În cadrul întâlnirii, părţile au discutat despre măsurile de vigilenţă în răspândirea virusului, precum şi măsurile de prevenire a apariţiei acestuia pentru a garanta sănătatea şi siguranţa cetăţenilor Republicii Moldova. 

Oficialul chinez s-a arătat deschis pentru a oferi tot suportul informativ necesar ţării noastre despre evoluţia răspândirii 2019-nCoV şi paşii întreprinşi de autorităţile Chineze. La întrevedere au mai participat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi ai Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească.

Aspecte clinico-epidemiologice, de prevenire şi tratament a bolii:

Noul coronavirus (2019-nCoV) a fost izolat pentru prima dată la un pacient cu pneumonie din regiunea Wuhan, China.

În prezent, există informaţii limitate cu privire la caracteristicile epidemiologice şi clinice ale infecţiei cauzate de 2019-nCoV. De obicei, pacienţii prezintă febră (minimum 38 grade Celsius), tuse, iar in cazurile mai severe, dificultate la respiraţie. Evoluţia clinică gravă a bolii s-a determinat în aproximativ 20% din cazurile de boală confirmate de laborator, iar 17 cazuri s-au soldat cu deces până la momentul actual.

Perioada medie de incubaţie a bolii observată în focarul din China este de 7 zile, variind între 2–14 zile.

Prin ancheta epidemiologică s-a stabilit o legătură a îmbolnăvirilor la oameni cu vizitarea pieţelor de peşte/fructe de mare şi contactul cu animale vii. Totodată s-au detectat cazuri de boală fără legătura epidemiologică cu pieţele sus-menţionate, ceea ce sugerează posibilitatea că sursa de agent patogen este mai larg răspândită, fiind determinată transmiterea inter-umană.

La momentul actual nu există un vaccin specific pentru prevenirea cazurilor de infecţie cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV).

Tratamentul bolii este simptomatic, inclusiv în funcţie de starea clinică a pacientului.

În scopul prevenirii cazurilor de infecţie cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă respectarea măsurilor de precauţie, prin:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecţii respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceştia;
  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • călătorii cu simptome de infecţie respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (menţineţi distanţa, acoperiţi gura în timpul tusei şi strănutului, spălaţi-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care indică prezenţa unei boli respiratorii, înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajaţi să solicite asistenţă medicală şi să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.