Ministerul Sănătăţii cere urgentarea evaluării cuplurilor care solicită o procedură de fertilizare in vitro
Sursa foto:askamom.md Vizualizari:

Ministerul Sănătăţii cere urgentarea evaluării cuplurilor care solicită o procedură de fertilizare in vitro

Ministerul Sănătăţii le cere medicilor de familie să urgenteze implementarea ordinului cu privire la acordarea serviciilor de fertilizare in vitro, aprobat în data de 23 februarie 2017.

Potrivit documentului, aceştia trebuie să elibereze cuplurilor care solicită o procedură de fertilizare in vitro gratuită bilete de trimitere pentru investigaţii şi consultaţii ginecologice. Ministerul Sănătăţii precizează că examenele medicale de evaluare a sănătăţii solicitanţilor sunt gratuite.

Medicul de familie eliberează bilete de trimitere pentru recoltarea frotiului urogenital, efectuarea ecografiei transvaginală, a glandei mamare şi a testului Papanicolau. Peste 15 zile de la solicitarea unei proceduri de fertilizare in vitro gratuită, medicul de familie eliberează cuplului dosarul medical şi trimiterea semnată la comisia de evaluare.

Cu aceste acte, solicitanţii merg la ginecolog, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie. Specialistul, la rândul său, trimite cuplul să facă investigaţii medicale de înaltă performanţă. Dacă este necesar, acesta solicită efectuarea examenului urologic sau andrologic, în funcţie de cauza infertilităţii.

Ulterior, peste 30 de zile de la adresarea la medicul ginecolog, cuplul primeşte dosarul medical şi trimiterea la comisia de evaluare.  

Setul de acte trebuie depus la comisia de evaluare, care stabileşte cuplurile eligibile.

Comisia activează în cadrul Centrului Republican de Reproducere Umană, Genetică Medicală şi Planificare a Familiei, din cadrul Institutului Mamei şi Copilului.

Doar cuplurile asigurate medical pot beneficia de procedura de fertilizare in vitro gratuită.
Similare