SOCIAL

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării nu va stabili perioadă de depunere a actelor în universităţile din Republica Moldova. Când se va face admiterea

post-img

Organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licenţă pentru anul universitar 2018-2019 - a fost subiect de discuţie la Guvern. Rectorii universităţilor din Republica Moldova au participat la o şedinţă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Ministrul Monica Babuc le-a cerut să asigure o concurenţă loială în procesul de admitere în universităţi.

„În acest an, comanda de stat pentru studiile superioare de licenţă şi master finanţată din bugetul de stat va prevedea acelaşi număr de locuri ca anul trecut”, a declarat Babuc.
 
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Regulamentul-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licenţă pentru anul universitar 2018-2019 prevede că locurile la licenţă vor fi oferite pe domenii de formare profesională (în comparaţie cu anul precedent când planul era pe specialităţi). Astfel, universităţile vor putea forma grupe de cel puţin 15 persoane. O altă modificare în admiterea 2018 este faptul că ministerul nu va stabili perioade de depunere a actelor, respectând cu stricteţe autonomia universitară.
 
Universităţile urmează să-şi planifice perioadele de admitere în funcţie de finalizarea examenelor de bacalaureat şi a sesiunilor proprii de examene. Fiecare instituţie de învăţământ superior va trebui să-şi reconceptualizeze propriile strategii de admitere în funcţie de specificul programelor de studii, autorizarea acestora, grupurile-ţintă, precum şi de modul de asigurare a calităţii studiilor oferite. Prin decizii ale senatelor urmează să fie stabilite criteriile de admitere, formulele de calcul la admitere (ce medii vor fi luate în considerare: doar cea de bacalaureat sau şi cea din anii de studii liceale), precum şi probele de admitere (examene, teste, convorbiri etc.).
 
MECC este în proces de finalizare a elaborării unei noi metodologii de finanţare a învăţământului superior. Potrivit acesteia, suma alocată în bugetul de stat pentru finanţarea standard a instituţiilor publice de învăţământ superior va fi constituită din trei componente:
  • Finanţarea de bază – 75%;
  • Finanţarea de performanţă – 20%;
  • Fondul de rezervă – 5%. 
Programele de studii vor fi grupate în 6 domenii, iar fiecărui domeniu îi vor corespunde un coeficient de ajustare pentru finanţarea de bază. Performanţa universitară va fi finanţată în funcţie de cercetarea ştiinţifică universitară/performanţa artistică/sportivă, dimensiunea de internaţionalizare şi orientarea socială (asigurarea cu cămine). Fondul de rezervă va fi gestionat de către MECC în mod transparent şi echitabil pentru situaţii excepţionale şi susţinerea instituţiilor publice de învăţământ superior din regiuni.