Ministerul Agriculturii va sprijini cultivatorii de lavandă pentru a facilita dezvoltarea sectorului în ţara noastră
Sursa foto:noi.md Vizualizari:

Ministerul Agriculturii va sprijini cultivatorii de lavandă pentru a facilita dezvoltarea sectorului în ţara noastră

Ministerul Agriculturii, Dezvoltări Regionale şi Mediului anunţă că va oferi suportul instituţional necesar pentru cultivatorii de lavandă pentru a le asigura accesul la subvenţionare. Asta după ce reprezentanţii Asociaţiei Cultivatorilor de Lavandă au solicitat sprijinul ministerului.

Principalele solicitări ale producătorilor au vizat identificarea mecanismului de subvenţionarea sectorului, analiza pieţelor externe şi facilitarea descoperirii a noi pieţe de desfacere pentru exportul uleiurilor aromate, precum şi sporirea informării producătorilor pentru a spori cultivarea culturilor aromatice şi medicinale.

Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociaţiei Cultivatorilor de Lavandă, a comunicat că cererea pe piaţa externă este sporită şi o afacere cu plante aromatice sau medicinale este o oportunitate pentru mult mai mulţi producători, însă şi-ar dori suportul statului pentru accesul la subvenţionare, facilitarea accesului la potenţiali parteneri de dezvoltare şi noi pieţe de desfacere.

„Cererea pe piaţa externă pentru culturile aromatice şi medicinale este în creştere, mai ales pentru cele ecologice, iar Republica Moldova ar putea deveni un jucător important la acest capitol. Cu toate acestea, ramura pare a fi uitată şi prea puţini producători autohtoni optează pentru aceste culturi. Ne dorim ca acest sector să se dezvolte şi să asigure profit producătorilor, imagine ţării şi să atragă potenţiali turişti” , a precizat Alexandru Bădărău.

În acelaşi context, ministrul Georgeta Mincu şi-a exprimat disponibilitate de a asigura suportul instituţional necesar pentru a dezvolta acest sector, a facilita dialogul dintre partenerii de dezvoltare şi producătorii, a modifica legislaţia pentru a asigura accesul la subvenţionare.

De asemenea, Georgeta Mincu i-a îndemnat să sporească numărul membrilor asociaţiei pentru a înregistra succese în descoperirea pieţelor noi de desfacere, în acelaşi timp ministerul va oferi suport în  posibilitatea de a cultiva soiuri noi, cu o productivitate sporită.

Similare
RECOMANDĂRI