Ministerul Agriculturii: Localităţile din ţară sunt conectate în proporţie de doar 53% la apeduct
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Agriculturii: Localităţile din ţară sunt conectate în proporţie de doar 53% la apeduct

ocalităţile din ţară sunt conectate în proporţie de 53% la apeduct şi doar 24% la sistemul de canalizare. După municipiile Chişinău şi Bălţi, unde aprovizionarea cu apă este în proporţie de aproximativ 80%, UTA Găgăuzia este cel mai bine alimentată cu apă.

O situaţie foarte proastă se înregistrează în special în localităţile rurale. Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Valentina Ţapiş, în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2, transmite IPN.

Secretarul de stat spune, totodată, că apa pe care o folosesc oamenii pentru consum nu este de cea mai bună calitate având în vedere poluarea apelor freatice. Valentina Ţapiş a menţionat că politica Guvernului actualmente este de a aproviziona cetăţenii cu apă de suprafaţă – din râurile Prut şi Nistru. „În acest sens, noi ne propunem în noua strategie, care a început să fie implementată, o viziune bazată pe proiecte mari regionale. Deci, să nu luăm proiecte mici, pentru că nu obţinem rezultatul pe care ni l-am fi dorit”, spune secretarul de stat.

Un proiect de alimentare cu apă a fost lansat în comuna Cotul Morii din raionul Hânceşti. Primarul localităţii, Lucia Guştiuc, spune că, până în luna octombrie, peste două mii de locuitori din comună urmează să fie aprovizionaţi cu apă potabilă. Potrivit ei, acest proiect a fost lansat încă în anul 2011, dar în 2014 a fost stopat. Recent, Guvernul a decis alocarea a 26 de milioane de lei pentru continuarea proiectului, în baza căruia urmează să fie pompată şi purificată apă din râul Prut pentru consum.

În briefing-ul de marţi, Partidul Democrat a anunţat că intenţionează să iniţieze un proiect, începând cu 2019, care să asigure cu apă şi canalizare localităţile Republicii Moldova. Banii vor fi alocaţi din bugetele naţionale, dar şi de partenerii de dezvoltare care şi-au arătat disponibilitatea de a interveni.
Similare
RECOMANDĂRI