SOCIAL

Mina din Chişinău ar putea deveni o sursă alternativă de alimentare cu apă potabilă pentru locuitorii sectorului Ciocana şi Râşcani

Mina din Chişinău ar putea deveni o sursă alternativă de alimentare cu apă potabilă pentru locuitorii sectorului Ciocana şi Râşcani. În doi ani, autorităţile vor să implementeze un proiect în acest sens. Specialiştii au stabilit că după tratare, apa ce izvorăşte din mină corespunde normelor necesare.

SERGIU LUNGU, director Mina Chişinău: ”Mina la moment este într-o stare deplorabilă ceea ce ţine de infrastructura ei, din an în an situaţia tot se înrăutăţeşte. Se accelerează procesul de distrugere, se micşorează rezistenţa rocii”.

În urma unui studiu de fezabilitate s-a decis să fie instalate trei staţii de pompare în trei bazine de captare a apei pentru a asigura coborârea nivelului apei în toată mina.

În prezent 60 la sută din Mina Chişinău este inundată. Specialiştii nu pot face o evaluare din cauza accesului limitat dar şi a riscului de prăbuşire a tavanului. Zilnic mii de metri cubi de apă izvor din mină şi se pompează în râul Bâc. Autorităţile au decis să nu mai irosească, ci să folosească apa. 

SERGIU LUNGU, director Mina Chişinău: ”În aceşti 23 de ani după estimări aproximativ s-au auncat în jur de 20 de milioane de metri cubi de apă”.

Consilierul municipal PUN, Corneliu Pântea, propune folosirea eficientă a apei pompate din mină, despre care spune că trebuie vândută întreprinderii Apă Canal. Potrivit lui Pîntea, banii necesari pentru implementarea proiectului ar putea fi găsiţi în bugetul municipal sau luaţi cu împrumut de la bănci.

CORNEL PÂNTEA, consilier municipal, PUN: ”Avem o sumă de 32 de milioane, avem o perioadă de efectuare a lucrărilor de doi ani. Nu presupunem, dar neuităm după calculele studiului de fezabilitate, doar din comercializarea apei scoatem circa 10 milioane lei pe an, chiar din primul an de funcţionare, iar automat ce va fi secată mina, spaţiile de extragere a pietrei va deveni mult mai mare, cred că de la 8 minieri vom ajunge la 80 de minieri”.

Apa brută din mina din Chişinău a fost supusă mai multor expertize. Responsabilii de la Apă-Canal Chişinău spun că este bună pentru consum după tratare.

ARCADIE RUSNAC, şef, departamentul asigurare şi control "Apă-Canal" Chişinău: ”S-a studiat calitatea, apa trebuie să treacă tot procesul de tratare, ea va fi deborizată în procesul de amestecare, va fi tratată cu reagenţi activi care se tratează şi apa din Nistru, va fi dezinfectată, va corespunde legii calităţii apei”.

Realizarea proiectului urmează să înceapă în luna ianuarie a anului viitor, iar construcţia apeductului ar urma să se înceie în doi ani.