SOCIAL

Militarii au sărit cu paraşuta în memoria generalului maior Grigore Baştan

Salturi cu paraşuta, expoziţie dedicată aviaţiei române şi muzică de fanfară. Locuitorii satului Flămânzeni din raionul Sângerei au cinstit memoria consăteanului lor, inventatorul paraşutei militare româneşti, generalul maior Grigore Baştan. Evenimentul a coincis cu hramul localităţii, aşa că voia bună a fost la ea acasă.

30 de ofiţerii din Forţele Speciale ale Armatei Naţionale şi Armatei Române au sărit de la două mii de metri.
 
 „Am fost foarte plăcut surprinşi să văd atât de multă lume, tineret, copii, oameni de toate vârstele şi pot să zic că sufletul meu este cât un munte de bucurii că particip la evenimentul acesta împreună cu colegii din Republica Moldova”, a spus colonelul Nicolae Nuţu de la Forţele Speciale ale Armatei României.

La eveniment a participat tot satul. Cei mai entuziasmaţi sunt copiii. Pentru ei este o adevărată sărbătoare mai ales că nu în fiecare zi participă la aplicaţiile paraşutiştilor.
 
„Lumea e curioasă să vadă paraşutele. Nu le-a văzut niciodată, numai la televizor le-am văzut, în filme”.
 
„Am venit cu copiii. Pentru dânşii e o bucurie foarte mare să vadă cum zboară avioanele şi paraşutiştii care coboară în jos”.

Localnicii sunt mândri că consăteanul lor, generalului maior Grigore Baştan. Acesta le-a dus faima în lume.
 
„Suntem mândri că ne-a dus faima localităţii noastre în România şi în Uniunea Europeană. Dumnealui a copilărit în zona din apropiere a satului Flămînzeni din comuna Coşcodeni”, a declarat Ştefan Herţa, primarul comunei Coşcodeni, raionul Sângerei.

La eveniment a fost prezentă fiica şi sora inventatorului paraşutei militare româneşti.
 
În faţa Casei de Cultură din satul Flămânzeni a fost dezvelită placa comemorativă în memoria generalului-maior Grigore Baştan.
 
La Casa de Cultură s-a deschis şi o expoziţie dedicate aviaţiei române. Generalul Grigore Baştan este considerat părintele paraşutiştilor militari români. Pe lângă meritele de a reforma această armă de elită, Baştan a devenit un reper în istoria paraşutiştilor. A deţinut timp de 45 de ani recordul naţional la saltul cu paraşuta. Paraşutele româneşti create de Grigore Baştan, au intrat în dotarea trupelor de paraşutişti din armata română, în 1961. Erau de o siguranţă absolută, prevăzute cu un sistem de largare, ceea ce permite paraşutistului să rezolve incidente din aer sau de la aterizare.