Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mihai Volintir a jucat de-a lungul carierei sale în 120 de roluri de teatru şi film

„Viaţa asta-i scurtă tare, cât ai mirosi o floare”, cânta maestrul Mihai Volontir, de la naşterea căruia se împlinesc astăzi 84 de ani. Actor care de-a lungul carierei sale a jucat în 120 de roluri de teatru şi film, dar şi interpret care a lăsat în urmă şlagăre apreciate. Mihai Volontir a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Scurtă a fost viaţa lui Mihai Volontir pentru societatea însetată de creaţia lui. Marele actor s-a născut la 9 martie 1934, în satul Glinjeni, raionul Rezina. A fost unul din cei 278 de delegaţi ai primului Parlament, care a votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-Film” în anul 1967 în filmul Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. De asemenea l-a interpretat pe Dimitrie Cantemir în filmul cu acelaşi nume.
 
Fiind remarcat pentru talentul său, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul ţiganului Budulai din serialul Ţiganii” i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii '70-'80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată Întoarcerea lui Budulai”. În 1996 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. Ulterior a fost decorat cu „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Moldova. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească. 
 
Mihai Volontir a plecat la cele veşnice la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015. Maestrul a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău.
Similare