SOCIAL

Micii producătorii de vinuri din Republica Moldova şi-au dat întâlnire în Parcul "Alunelul" din Chişinău la un târg traditional

Micii producătorii de vinuri din Republica Moldova şi-au dat întâlnire astăzi în Parcul "Alunelul" din Chişinău la un târg traditional. Vizitatorii au putut gusta şi cumpăra vinuri de înaltă calitate, iar scopul evenimentului a fost de a aduce în atenţia publicului vinurile selecte şi autentice produse în cramele mici din Republica Moldova.

Mihai Sava, din Costeşti, a câştigat cinci ani la rând Bolobocul de Aur pentru cel mai bun vin de casă. De şase ani, cu sprijinul oferit în cadrul  proiectului de competitivitate, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei, şi-a cumpărat un utilaj modern pentru păstrarea şi îmbutelierea vinului. Vinificatorul îmbuteliază anual peste 10 mii de sticle de vin, care ajung în toate colţurile lumii.

MIHAI SAVA, vinificator, sat Costeşti, Ialoveni: „Avem patru tipuri albe, traminer, sovinion , bianca şi muscato tunel. Avem merlo şi caberne rose şi caberne roşu sec. Nu avem loturi mari, dar o bună parte din ele se vând în România, Bucureşti, o bună parte în Praga, Cehia. În ultima perioadă chiar simţim că lumea începe  aprecia vinurile de calitate”.

Şi Nicolae Tronciu a adus la târg cel mai bun vin pe care-l are în  cramă.

NICOLAE TRONCIU, vinificator, sat Pereni, Hînceşti: „Producem vin dn 2018. Am început ca pioneri în domeniu, dar pofta vine mâncând. Suntem prezenţi cu 5 feluri de vinuri, savignion, caberne, fetească neagră şi regală şi rose. Sunt vinuri minunate, de calitate, cu arome minunate. "  

Mai în glumă, mai în serios, ne recomandă să consumăm zilnic câte 100 de grame de vin de calitate.

NICOLAE TRONCIU, vinificator, sat Pereni, Hînceşti: „Tradiţia de la părinţi era ca la fiecare masă, la amiază şi seara era vin pe masă şi câte un pahar mic, 100-200 gr. de vin, era norma şi au trait peste 90 de ani.  Din vinurile pe care le aveţi, pe care-l preferaţi?- Caberne, el e regale vinului."

Vinuri albe, rose şi roşii. Toate au fost astăzi la mare căutare.

Micii vinificatorii au nevoie de promovare pentru că nu au aceleaşi resusre financiare pentru investiţii şi publicitate. Astfel de târguri sunt un bun prilej de a se face cunoscuţi.

DIANA CRUDU, organizator: „Sunt prezenţi 11  vinificatori membri ai Asociaţiei de vinuri. Evenimentul poartă denumirea "Vinuri mari de la Crame mici" şi ne-am dori foarte mult ca publicul larg din Chişinău să-I descopere şi să fie mândri de faptul că şi la cramele mici se produc vinuri extrem de calitative. " 

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri, a Federaţia Naţională a Fermierilor şi a Preturii sectorului Buiucani. În Republica Moldova sunt peste 50 mici producători de vinuri, care exploatează peste 400 hectare de viţă-de-vie. Aceştia produc anual peste 600 mii de sticle cu vin, vândute atât pe piaţa internă cât şi externă. Vinurile micilor producători au fost apreciate cu peste 270 de medalii la concursuri internaţionale.