SOCIAL

„Mica Unire”, marcată la Chişinău

Mica Unire a Principatelor Române a fost aniversată şi la Chişinău. Zeci de basarabeni au venit să depună flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care pe 24 ianuarie 1859, a pus temelia statului naţional unitar român, prin unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească. Între oamenii de vază, care au marcat evenimentul a fost Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

„Chiar dacă au trecut 162 de ani, Mica Unire rămâne un moment de cotitură în istoria românilor.  Basarabenii spun că nu-i vor uita niciodată pe eroii acelor timpuri, cum a fost marele domnitor Alexandru Ioan Cuza.

Orice moldovean care înţelege că frontiere se croiesc, iar naţiunea se constituie timp de mii de ani, trebuie să înţeleagă că Mica Unirea este un act de curaj, este un act patriotic al marilor oameni politici şi trebuie să ne întărească convingerea că o naţiune poate înflori doar fiind întreagă”, au spus participanţii.

BORIS VOLOSATÎI, deputat în Parlamentul României: 24 ianuarie 1859 pentru noi românii toţi este de o semnificaţie deosebită această zi, pentru că anume în această zi a luat naştere statul român modern, aici îşi are începutul. Trebuie să prelungim acele gânduri care au fost la înaintaşii noştri cum  Alexandru Ioan Cuza, să ne unim toţi moldovenii şi să înfăptuim încă o dată Marea Unire, odată şi pentru totdeauna.

Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniţă spune că Mica Unire de la 1859 a fost piatra de temelie a Marii Uniri de la 1918.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: Fără un sprijin popular pentru acel mare moment, cred că nu ar fi fost posibilă înfăpturiea Unirii. Unirii respectiv la ace moment s-au opus imperiile Otoman şi Austriac, dar cu tate acestea, nimeni nu a putut să treacă peste voinţa poporului. Şi învăţămintele de atunci cred că trebuie să fie în continuare înţelese şi păstrate şi pe mai departe.

De Ziua Unirii, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj de felicitare tuturor românilor.

PREAFERICITUL PĂRINTE DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: Ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze cu sănătate şi fericire pe toţi românii de pretudindeni, dăruindu-le tuturor, bucuria comuniunii fraterne.

Unirea Principatelor Române a fost o primă etapă importantă în procesul de întregire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie - domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a pus fundamentul Unirii din 1918.