Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Mica Unire” a fost marcată şi în raioanele din nordul Republicii Moldova

Mica Unire a fost marcată şi în raioanele din nordul Republicii Moldova. S-a văzut o dată în plus că spiritul unităţii neamului românesc este viu şi acolo. După un tedeum dedicat eroilor care au luptat pentru întregirea statului unitar român, au urmat depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Încă de dimineaţă, la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din satul Corlăteni, raionul Rîşcani a avut loc o slujbă de pomenire a celor care au pus temelia statului unitar român.
Apoi, preoţii au mers să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din oraşul Bălţi. Ei s-au rugat pentru sufletele celor care au luptat pentru unire.

PREASFINŢITUL PĂRINTE ANTONIE, Episcop de Bălţi: Obişnuim aceste date să le marcăm prin rugăciune pentru că noi avem credinţa că totul se întâmpla în istoria unui neam cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Dacă un neam îşi doreşte mult ceva, Dumnezeu în cele din urmă binecuvântează. Dacă noi ne dăm unirea neamului nostru românesc, Dumnezu va binecuvânta acea zi.

Oamenii veniţi să marcheze cei 162 de ani de la mica unire spun că nu s-ar fi reuşit nimic fără curajul oamenilor politici din acele vremuri, care au înţeles cu adevărat ce înseamnă dragostea faţă de neam şi unitatea culturală.

SERGIU BURLACU, consilier municipal Bălţi: Această dată semnifică pentru întreaga românitate încrederea în faptul că cât de curând prin munca asiduă spre cultivarea neamului într-o reîngregire ne va reuşi să înfăptuim măreţul fapt din 1918, de altfel, un lucru sfânt – reîntregirea neamului şi ţării.

LIDIA PĂDUREAC, prorector Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi:  S-a realizat un eveniment care a pus o piatră de temelie în unirea din anul 1918. Avem obligaţia morală ca să păstrăm şi să promovăm valorile culturii româneşti demonstrând respect faţă de înaintaşii neamului.

ADRIANA MATEI, viceconsul al României la Bălţi: Noi vă mulţumim că împreună vreţi să sărbătoriţi această zi importantă care practic reprezintă identitatea ţrăii nostre. Vă invităm să ne fiţi în contianure alături. Felicitări tuturor românilor!
 
Similare
RECOMANDĂRI