SOCIAL

Meseriile învăţate după gratii, şansa deţinuţilor de la Goian de a se încadra în câmpul muncii

post-img

Tinerii şi copiii care îşi ispăşesc pedeapsa la Penitenciarul din Goian pot beneficia de cursuri de instruire profesională pentru a învăţa o meserie, datorită unei iniţiative a Fundaţiei Regina Pacis. Ilie Zabica, directorul Fundaţiei, spune că aceste cursuri se bucură de popularitate în rândul minorilor. Punctul forte al acestora o reprezintă calitatea înaltă a instruirii, adaptarea sălilor de curs pentru orele practice, dotarea cu inventar modern şi materiale necesare. Procesul de instruire a minorilor şi tinerilor deţinuţi este reflectat în filmul documentar „Educaţia după gratii”, transmite IPN.

Fundaţia Regina Pacis a lansat în penitenciarul pentru minori cursuri de frizer, bucătar, cizmar, operator IT, tencuitor, electromontor etc. Cursurile durează 3-4 luni. Certificatele de absolvire sunt emise de şcolile profesionale, fiind  acreditate de Ministerul Educaţiei, şi nicăieri nu este specificat că instruirea s-a făcut în cadrul penitenciarului. Astfel, se încearcă mărirea şanselor de angajare a acestor tineri în câmpul muncii după ce ies la libertate.

„Fiecare dintre noi merită o a doua şansă, în special aceşti copii, care au comis crimele în copilărie şi mulţi dintre ei au comis aceste crime pentru că nu au beneficiat de dragostea părinţilor, nu au avut educaţie, mulţi copii au crescut în stradă, alţii au fost abuzaţi în familie”, a adăugat Ilie Zabica.

Directorul Fundaţiei relatează că cea mai mare provocare în organizarea cursurilor au fost prejudecăţile şi stereotipurile. Mulţi ziceau că nu se va reuşi, deoarece au fost mai multe tentative şi cursurile nu au avut succes. Până l-a urmă, s-a constatat că succesul cursurilor depinde de calitatea acestora, astfel încât, spre final, copilul să posede toate cunoştinţele necesare pentru a se încadra în câmpul muncii.

În opinia lui Ilie Zabica, astfel de cursuri trebuie să fie în toate instituţiile penitenciare din ţară, care trebuie privite ca instituţii de reeducare şi nicidecum de pedeapsă. Fundaţia Regina Pacis va depune în continuare eforturi pentru a replica această experienţă la nivel naţional.

Liubovi Jignea-Suveica, şefa Penitenciarului nr.10 din Goian, susţine că aceste cursuri sunt populare, a văzut dorinţa tinerilor de a deprinde o profesie. Ei au înţeles că, doar folosindu-şi timpul util, prin a învăţa ceva nou, la libertate o să-şi găsească repede un loc de muncă. O parte din cei care au făcut cursuri de bucătar sunt angajaţi la cantina penitenciarului, astfel având posibilitatea să-şi perfecţioneze deprinderile.

În opinia şefei Penitenciarului din Goian, ar fi bine să existe o continuitate a acestei iniţiative, ar fi bine ca statul să-şi îndrepte atenţia spre această categorie de cetăţeni, care trebuie ajutaţi să se încadreze social după detenţie. Să-şi câştige existenţa muncind, nu prin fraudă.

Valentina Guşan este profesoară în cadrul Cursului de formare profesională „Tencuitor”. Ea spune că prima dată când a interacţionat cu copiii din penitenciar, parcă avea un soi de frică, apoi a găsit „cheiţa la fiecare elev” şi următoarea dată a venit foarte liber în faţa lor. Copiii o aşteaptă şi sunt interesaţi de fiecare dată ce alte activităţi vor mai face, iar familia o susţine în activitatea sa.

Iar Nina Tofan, profesoară în cadrul Cursului de formare profesională „Bucătar”, îşi învaţă elevii să depună mult suflet şi dragoste pentru ca bucatele să iasă gustoase. Aurelia Ţopa, profesoară a Cursului de formare profesională „Frizer”, spune că a venit în faţa elevilor cu anumite reguli, poziţii organizatorice, copiii nu le cunoşteau iniţial şi se opuneau, dar treptat ei au început să aibă respect faţă de cursuri. Ea spune că a observat că o parte din tinerii din penitenciar au un profund respect faţă de profesori, poate chiar mai mare decât elevii de la libertate.

Cornel, unul dintre tinerii din penitenciar, a decis să frecventeze cursurile de bucătar pentru a învăţa să gătească zi de zi, dar şi în eventualitatea obţinerii unui loc de muncă când îşi va ispăşi pedeapsa. Un alt tânăr. Tudor, face concomitent două cursuri, de bucătar şi tencuitor, fiind sigur că abilităţile îi vor prinde bine atunci când îşi va întemeia familia la care visează. Iar Andrei, după ce iese la libertate, vrea să se înscrie la o şcoală serală ca să-şi termine studiile, deoarece a învăţat doar zece clase până să ajungă în detenţie.

Vladislava Chiriac, ofiţer principal şi specialist psiholog la Penitenciarul din Goian, spune că factorul social influenţează mult asupra integrării ulterioare a persoanelor care s-au aflat în detenţie. Cursurile de instruire profesională sunt pentru aceşti tineri o nouă oportunitate de resocializare. Şansele de a se încadra în muncă când vor ieşi la libertate sunt foarte mari, doar să-şi dorească acest lucru.

Filmul documentar „Educaţia după gratii” a fost produs la iniţiativa Fundaţiei Regina Pacis şi pune în lumină procesul de instruire a minorilor deţinuţi în Penitenciarul din Goian, activitate realizată în cadrul proiectului „Extinderea cursurilor de pregătire profesională pentru minorii din Goian”, implementat cu suportul financiar al Asociaţiei Renovabis din Germania.