Membrii Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice vor fi selectaţi în bază de concurs
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Membrii Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice vor fi selectaţi în bază de concurs

Executivul a aprobat modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice în scopul asigurării principiului de selectare a membrilor Consiliului în bază de concurs. Noile modificări stabilesc necesitatea organizării concursului pentru funcţiile vacante de membru al Consiliului şi pentru funcţiile ocupate în alt mod decât prin concurs, cu excepţia funcţionarilor publici numiţi în cadrul Ministerului Culturii.

De asemenea, modificările propuse includ două temeiuri suplimentare de încetare a calităţii de membru al Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice pentru persoanele care au ocupat aceste funcţii fără concurs şi pentru persoanele în privinţa cărora a fost viciată procedura de selecţie în funcţia de membru al Consiliului, în bază de concurs.

În aceste situaţii, încetarea calităţii de membru al Consiliului se va dispune printr-un ordin al ministrului Culturii. Membrii Consiliului au un mandat de trei ani, iar actuala componenţă a acestei structuri a fost numită în funcţie în luna ianuarie a anului 2021, fără concurs. 

Consiliul este format din 13 membri specializaţi în domeniul protejării patrimoniului arhitectural-istoric, reprezentanţi ai organizaţiilor guvernamentale şi nonguvernamentale cu preocupări statutare în domeniu, precum şi până la 3 funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii.

La 8 septembrie 2021, Guvernul a votat un nou mecanism de selectare a membrilor Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, pentru a crea premisele unei competiţii deschise în procesul de selectare a membrilor Consiliului şi pentru a asigura accederea celor mai buni specialişti şi experţi în domeniul patrimoniului arhitectural-istoric.

Similare
RECOMANDĂRI