SOCIAL

Medicii, nemulţumiţi de lipsa echipamentului de protecţie. Ministerul Sănătăţii vine cu o reacţie

Avocatului Poporului susţine că a primit mesaje de la unii medici care vor să-şi dea demisia din cauza lipsei echipamentului de protecţie. Ministrul Sănătăţii dă asigurări că toate spitalele sunt aprovizionate cu echipamente de protecţie.

Potrivit reprezentanţilor Oficiului Avocatului Poporului, medicii se plâng că nu au primit suficiente măşti, mănuşi medicinale sau dezinfectanţi.

„Din cadrul spitalelor am primit aşa informaţii precum că medicii un număr destul de mare vor să-şi dea demisia. Noi nu vorbim despre spitalele strategice ce la moment se preocupă de aceşti pacienţi, am fost sesizaţi din alte spitale care au zis că ei nu au echipamentul necesar într-o eventuală cu aceşti pacienţi. La moment nu au nici măcar echipamentul acesta necesar cu ochelari, masca asta necesară pentru a interacţiona cu un anumit pacient”, susţine Elena Cernăuţanu, şef adjunct, Direcţia Gestionare şi Investigarea Cererilor.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii a precizat că informaţia a fost obţinută de la persoane anonime, care au indicat două instituţii medicale, care, în realitate, dispun de echipamentul necesar. De pe 25 februarie, instituţiile medicale raportează săptămânal Ministerului resursele de echipamente de protecţie şi medicamente. În urma analizei rapoartelor, toate instituţiile medicale sunt aprovizionate cu echipamente de protecţie, consumabile şi medicamente, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în lupta cu noul coronavirus. Cadrele medicale au un volum foarte mare de muncă. Doar în ultimele 24 de ore, la ambulanţă au fost peste 2100 de solicitări.

„Eu vin cu un apel către toţi, indiferent de unele aspecte care apar în mass-media sau unele de la pacienţi, cu regret, mai avem cazuri când intervin organele de drept şi personalul medical e agresat. Stimaţi lucrători medicali, noi vrem să vă asigurăm că vom întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura motivarea şi protecţia dvs. Punem miza pe implicarea plenară a dvs.”, a menţionat Viorica Dumbrăveanu,
ministrul Sănătăţii

Autorităţile se bazează pe medici, dar nu tolerează abaterile de la regulamente. Ieri, după şedinţa Comisiei Situaţiei Excepţionale, premierul Ion Chicu l-a demis pe directorul Spitalului Republican, Anatol Cibotari. Asta, după ce în presă au apărut informaţii că mai mulţi medici, asistenţi şi infirmieri de la spital s-ar fi infectat cu noul coronavirus. Testele au fost făcute la un laborator privat, la solicitarea directorului spitalului, fără acordul Ministerului Sănătăţii. Autorităţile insistă ca toate testele să fie efectuate repetat doar la laboratorul omologat al Agentiei Naţionale de Sănătate Publică.