Medicii avertizează: Creşte numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Medicii avertizează: Creşte numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci

Numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci în rândul populaţiei Republicii Moldova este în creştere. Doar în perioada 12-19 octombrie curent la Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 100 solicitări pe motiv de intoxicaţie, dintre care 46 persoane au suportat intoxicaţii cu ciuperci.

În urma consumului de ciuperci au fost afectaţi 35 adulţi şi 11 minori. Echipele AMU au transportat la instituţiile medicale spitaliceşti 43 pacienţi, dintre care 32 maturi şi 11 copii.

Cele mai multe cazuri de intoxicaţie cu ciuperci – 12 - au fost înregistrate la data de 19 octombie curent. Au fost afectaţi nouă maturi şi trei minori, printre care şi un copil de numai patru ani. Cazurile au fost întregistrate în Chişinău,  Bălţi, Călăraşi şi Edineţ, Dubăsari, Hînceşti şi Briceni.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale se adresează populaţiei să fie prudenţi în consumul de ciuperci şi pentru prevenirea intoxicaţiei cu ciuperci se recomandă respectarea urmatoarelor reguli:

- Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumaţi şi să le degustaţi, mai ales în formă crudă;
- Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;
- Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
- Nu implicaţi în procesul de colectare copiii; - Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
- Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare;
- Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare.Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.

 
Similare
RECOMANDĂRI