SOCIAL

Cum poate fi evitată implicarea medicilor în acte de corupţie sau mituire

Multi pacienţi nu cunosc procedura corectă de prescriere a medicamentelor. De aceea, medicii şi farmaciştii au reusit să puna în aplicare o schemă ilegala de promovare şi vinzare a medicamentelor. Aceasta este opinia Ministerului Sănătăţii care condamnă activităţile ilicite pe seama pacientilor şi face apel ca toti lucrătorii medicali să respecte Codului Deontologic precum şi Ordinul cu privire la modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor.

E scris negru pe alb în lege că medicii şi farmaciştii au obligaţia să evite implicarea în acte de corupţie sau mituire. Nu au voie să emită documente medicale pentru propriul interes. În ordin mai scrie că lucrătorilor medicali le este interzis să prescrie medicamente în favoarea unor companii farmaceutice – ceea ce, de fapt, şi făceau multi medicii. CNA i-a reţinut pe cei care recomandau intenţionat preparate farmaceutice scumpe sau pe cele care urmau să le expire termenul de valabilitate.

Medicamentele se prescriu doar sub formă de Denumire Comună Internaţională, pe formulare de reţete, aprobate de către Ministerul Sănătăţii, cu ştampila de antet a instituţiei medico-sanitare, îndeplinind toate compartimentele reţetei şi confirmînd înscrierile prin aplicarea semnăturii şi parafei personale a medicului. După ce a luat reţeta, farmacistul este obligat să-i spună pacientului ce medicamente cu Denumiri Comerciale corespund Denumirii Comune Internaţionale prescrise. Doar că trebuie să le enunţe preţul de comercializare începînd de la cel mai mic preţ.
 
Eliberarea de către farmacist a medicamentelor prescrise cu erori, ce nu pot fi corectate conform prevederilor în vigoare, este interzisă. În cazurile în care erorile depistate în reţetă sînt nesemnificative, ele pot fi corectate de farmacist după contactarea telefonică a medicului ce a prescris reţeta. Unele inexactităţi neînsemnate pot fi lămurite prin comunicarea directă cu pacientul. Numai după aceea medicamentul poate fi eliberat.

În cazul în care sunteti martor la abateri făcute de medici sau de farmacişti, precum prescrierea medicamentelor pe altfel de formulare, decât cele aprobate, Ministerul Sănătăţii vă îndeamnă să sesizaţi autorităţile la numărul de telefon 022-72-10-10.