Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mărţişorul românesc a făcut înconjurul planetei

Mărţişorul românesc a făcut înconjurul planetei. Spania, Franţa, Elveţia, Liban, Azerbaijan, SUA sau Austria. Sunt doar câteva dintre ţările în care a fost văzut firul alb-roşu, împletit cu dragoste şi dor. Astăzi, la Biblioteca Naţională, a fost vernisată o expoziţie fotografică dedicată simbolului primăverii. Galeria numără 65 de fotografii, strânse în doi ani. Autorul ineditei manifestări este jurnalistul TVR MOLDOVA, Vitalie Guţu.

Ideea i-a venit lui Vitalie Guţu acum doi ani, pe când era în vacanţă în oraşul elveţian Geneva.
 
„Era cam mijloc de februarie şi mi-a venit ideea să fac un mărţişor. Uite de la acesta a pornit totul. E confecţionat manual de mine şi prietena mea. Şi a doua zi am mers prin cele mai renumite locuri din Geneva şi am fotografiat, cum ar fi Sediul ONU din Geneva şi alte atracţii turistice ale oraşului”, a spus Vitalie Guţu.
 
Tocmai aceasta şi este fotografia preferată a autorului expoziţiei. Pentru Vitalie, imaginea are o valoare sentimentală imensă. Nu s-a oprit aici şi a predat ştafeta şi altor basarabeni din străinătate. În scurt timp, au început să ajungă la el fotografii din toate colţurile lumii.
 
„Cel mai îndepărtat probabil este Chicago, SUA. Avem şi din Liban, Franţa, Italia, Grecia, Austria, Ungaria şi şirul ţărilor npoate continua. Împreună am pus umărul la promovarea şi propagarea simbolului primăverii mai cu seamă că acest simbol - "mărţişorul" a fost inclus în lista patrimoniului UNESCO”, a preecizat Vitalie Guţu.
 
Primii vizitatori ai expoziţiei nu au întârziat să apară.
 
„Suntem acea instituţie care valorificăm patrimoniul lăsat moştenire pentru viitor. Cu siguranţă, nu toţi cunosc cum este promovat mărţişorul în afara ţării. Chiar invităm pe toţi pe parcursul acestei luni”, a spus VERONICA BORŞ, director adjunct, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.
 
Expoziţia fotografică "Mărţişorul prin lume" îşi aşteaptă vizitatorii până pe 31 martie.
 
Similare
RECOMANDĂRI